BBC serija: Romani koji su promenili svet

U godini posvećenoj književnosti, britanska TV mreža BBC snima trodelnu seriju pod zajedničkim nazivom Romani koji su promenili svet.

BBC je okupio pisce, koautore i kritičare koji su izabrali 100 romana različitih vrsta i žanrova, koji su uticali na naš život.

Među odabranim romanima je i roman Ušica igle (Eye of the Needle) Kena Foleta, svrstan u kategoriju Avantura.

Nominovane knjige izbor su urednika književnih rubrika Tajmsa (The Times) i voditelja Radija 4 (Radio 4), Stiga Abela (Stig Abell), voditeljke Marijele Frostrap (Mariella Frostrup), književne direktorke Festivala Bredford (Bradford), Sajme Aslam (Syima Aslam), kao i autora Džuna Dosona (Juno Dawson), Kita de Vala  (Kit de Waal) i Aleksandra Makol Smita (Alexander McCall Smith). O svojim izborima razgovaraće na tribini u Britanskoj biblioteci (The British Library), koju će voditi Džo Vajli (Jo Whiley), u petak 8. novembra u 13 sati.


Događaj će se uživo prenositi na BBC iPlayer-u i u biblioteci. Prvi deo serije Romani koji su promenili svet emitovaće se na BBC Two u subotu, 9. novembra. Lista izabranih naslova predstavljaju značajan resurs za digitalno čitanje knjiga koje će od januara 2020. biti dostupne na web stranici BBC Arts.

 

Pozivamo vas da na Tviteru, koristeći hešteg #mybooklife podelite sopstvene priče o romanima koji su u najvećoj meri uticali na vaš život.

O ovom događaju izveštavaju ugledni britanski mediji: Dejli mejl (The Daily Mail), Gardijan (The Guardian), Telegraf (The Telegraph), kao i specijalizovani časopis za izdavaštvo Bukseler (The Bookseller)

 

Članak u Gardijanu pročitajte OVDE.

 

Autor: Saopštenje/ (The Follett Office) Novels that Shaped our World

Foto: Arhiva/BBC 


07.11.2019.