Važnost povećanja vrednosti nekretnine ukolikoželimo da je prodamo

od strane | jun 15, 2023 | Biznis | 0 Komentara

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-woman-s-hand-giving-house-key-man-wooden-table_5069780.htm

Kada je u pitanju situacija na tržištu nekretnina, promene se javljaju svakodnevno i dolazi do razlike u ceni, ponudi i potražnji. Ukoliko posedujete nekretninu koju želite da prodate, pravo je vreme da krenete u ovaj proces. Nekretnine koje su renovirane i sređene se prodaju po znatno višoj ceni jer je danas potražnja za renoviranim nekretninama veća u odnosu na one koje su u izvornom stanju. Upravo ovde se krije mogućnost da zaradite više novca. Ovo je moguće ukoliko znate na koji način je potrebno da renovirate vašu nekretninu kako biste privukli najveći broj potencijalnih kupaca.

Higijensko sređivanje

Kada je u pitanju osnovno sređivanje, ono se odnosi na “ušminkavanje” nekretnine i to znači da se ona samo površno sređuje. Ovde se prvenstveno misli da krečenje zidova i drvenarije što predstavlja posao koji pravi značajnu razliku, pogotovo kada je prvi utisak u pitanju. Takođe, detaljno čišćenje fleka, rešavanje problema koji su se nakupljali godinama i bacanje viška kada su u pitanju stvari će dodatno očistiti prostor i učiniti ga prijatnijim i otvorenijim. Razmislite o odabiru boja, kako da povežete prostor i na koje sve načine možete da stvorite iluziju većeg prostora.

Podovi – investicija koja se isplati

Ukoliko želite da podignete vrednost nekretnine, razmislite o renoviranju pojedinih delova koji će joj podići vrednost. To je slučaj sa podovima jer je ovo zahtevan projekat kojim mnogi ne žele da se bave. Ukoliko se u prostoru već nalazi parket koji je star, ali izdržljiv i može da podnese sređivanje, opredelite se za njegovo uređivanje. Ovo se najefikasnije postiže kada je prostor prazan jer ne samo da će biti dosta prašine i neprijatnog mirisa, nego je i lakše obrađivati parket na kom se ništa ne nalazi. Odmah nakon lakiranja ćete primetiti razliku što će se desiti sa bilo kim ko dođe da razgleda vašu nekretninu.

Istražite tržište

Ukoliko pogledate cene u kraju u kom se nalazi vaša nekretnina, primetićete da se vidi jasan šablon kada je cena kvadrata u pitanju. Stanovi koji su u izvornom stanju imaju i najnižu cenu i jasno se vidi da im je, u većini slučajeva, neophodno kompletno renoviranje. Stanovi koji su renovirani i sređeni, prodaju se po znatno višoj ceni te se vidi da se ulaganje isplati. Kada je u pitanju aktuelna prodaja stanova, Beograd se izdvaja kao grad u kom se najviše isplati renovirati nekretninu. Sve veći broj ljudi se seli u prestonicu i u potrazi su za renoviranim i uređenim stanom kako bi se što pre uselili.

https://www.freepik.com/free-photo/blue-print-with-spirit-level-brushes-top-view_6413509.htm

Spoljašnji prostor

Ukoliko nekretnina koju posedujete ima barem malo spoljašnjeg prostora, razmislite o njegovom renoviranju. Nakon pandemije je potreba za spoljašnjim prostorom porasla i sve više se traži dodatni kvadrat spoljašnjeg prostora, bez obzira na tip nekretnine. Ovde ne morate da potrošite značajan deo budžeta ali razmislite o nekim sitnim promenama. Samo zamena pločica i odgovarajuća garnitura mogu da naprave veliku razliku jer će prostor delovati otvorenije, biće u vezi sa unutrašnjim prostorom i daće vam mogućnost da imate prednost nad ostalim nekretninama u vašem kraju.

Učinite prostor prijatnim

Svako ko uđe u stan ili kuću koju prodajete, treba odmah da se oseti kao da je došao u svoj dom. Ubacite neke elemente koji će dodatno stvoriti osećaj topline i prijatnosti kako biste povećali šanse za brzu realizaciju prodaje. Stvari poput sobnih biljaka, slika, vaza sa cvećem ali i knjige su samo neki od elemenata koji stvaraju povezanost sa prostorom. Pre pokazivanja, poprskajte ceo prostor blagim osveživačem prostora kako biste postigli idealan prelazak iz jedne u drugu prostoriju i kako bi se svi osećali prijatno.

Vrednost nekretnine može da skoči drastično ukoliko obratite pažnju na nekoliko projekata. Renoviranje se isplati ako znate koji projekti mogu da podignu cenu i pomognu vam da završite prodaju u najkraćem mogućem roku.