Da li znate koje sve promene vas očekuju ukoliko se bavite digitalnim marketingom?

od strane | apr 14, 2023 | Biznis | 0 Komentara

https://www.freepik.com/free-photo/social-media-marketing-concept-marketing-with-applications_36295046.htm

Svet digitalnog marketinga se menja svakodnevno i donosi brojne promene koje imaju za cilj da unaprede poslovanje klijenata i donesu više poseta određenom sajtu. Kao jedno od merila za ovaj proces uzima se analitika i mnogi sajtovi koriste upravo ove podatke kako bi usmerili budućnost svog poslovanja u pravom smeru. Od ove godine u svetu digitalnog marketinga se dešavaju brojne promene, a jedna od svakako najvećih jeste prelazak na novu GA4 analitiku i praćenje podataka na novi način. Ovo će značajno promeniti svet digitalnog marketinga jer se ova promena odnosi na sve – one koji imaju sajt kao i one čiji je zadatak da taj sajt reklamiraju i postave ispred konkurencije.

Bolje optimizovani sajtovi

Kada je u pitanju digitalni marketing, sve se svodi na brojke – koliko posetilaca sajt ima na mesečnom nivou, koliko prodaje se ostvaruje svaki mesec, koliko posetilaca i prodaje je donela marketinška kampanja i kolika je ostvarena zarada na kraju svakog meseca. Kako bi sve ovo funkcionisalo kako treba, neophodno je da sajt koji reklamirate bude besprekoran. Tu spada nekoliko segmenata koje morate da pokrijete istovremeno. Sadržaj na sajtu mora da bude odgovarajućeg stila, tona i napisan tako da je čitljiv i razumljiv. Pored toga, treba da omogućite posetiocima sajta da mogu lako da se snađu prilikom pretraživanja kako ne bi nakon par minuta izgubili interesovanje za njega.

GA4 analitika stiže uskoro

Najavljivana pre nekoliko godina, nova verzija Google analitike će konačno ugledati svetlost u julu ove godine. Iako donosi brojne promene za sve koji prate analitiku svog sajta, ovu promenu treba dočekati spremno i na vreme. Ovo se pogotovo odnosi na one koji poseduju onlajn prodaju jer će njima ovi podaci biti od izuzetnog značaja. Kada je u pitanju prelazak na GA4 za ecommerce sajtove, treba odraditi migraciju što pre. Razlog je vrlo jednostavan – na ovaj način se možete vrlo lako postaviti ispred konkurencije i tako započeti marketinšku kampanju usmerenu prema onom tržištu koje je pravo za vas. Ono što je neophodno jeste da što pre započnete ovaj proces jer pored kreiranja naloga i podešavanja svih opcija, biće potrebno vreme da se naviknete na nove opcije koje nova analitika nudi svojim korisnicima.

Sadržaj je i dalje bitan

Iako se uvek vodi polemika da li je za digitalni marketing bolji video zapis ili pisana reč, ipak i dalje sadržaj koji se nalazi na svakom sajtu ima brojne prednosti. Kada je u pitanju pisanje sadržaja, treba napomenuti sve veće prisustvo veštačke inteligencije koja proizvodi sadržaj za sajtove. Iako je ovo postao jedan od vodećih trendova ove godine, ne treba zanemariti zašto se veliki broj sajtova ograđuje od ovakvih tekstova i dalje želji isključivo one napisane od strane čoveka. Balans između ove dve vrste nastanka sadržaja je nešto što će biti predmet mnogih konferencija i postati glavna tema mnogih sajtova koji prate trendove u digitalnom marketingu.

Fokusiranost na posetioce sajta

Sve veći broj vlasnika sajtova se odlučuje da sarađuje sa agencijama za digitalni marketing. Kao jedno od glavnih očekivanja navode porast posete na njihovom sajtu što će dovesti do više obavljenih kupovina, a samim tim i do veće zarade. Upravo je ovo stvar koja povezuje sve o čemu je ranije bilo reči jer je za bolje razumevanje posetilaca sajta potrebno poznavanje tipa ličnosti osoba koje pretražuju određeni sajt. Ovi podaci se dobijaju putem analitike i mogu da budu od izuzetnog značaja svima koji se bave digitalnim marketingom i žele da uključe analitiku kao bitan faktor prilikom postavljanja  marketinške kampanje. Takođe, ovo će usmeriti i sadržaj, stavljajući fokus upravo na ciljanu grupu kako bi sve što se nalazi na sajtu ili služi kao deo reklamnog materijala bilo u skladu sa posetiocima, ali i novim potencijalnim tržištem na koje možete da dovedete klijente.

Česte promene koje se dešavaju u digitalnom marketingu znače da se ova industrija svakodnevno razvija i da je neophodno ići u korak sa svim novitetima. U ovoj godini nas očekuje nekoliko bitnih promena koje će unaprediti proces onlajn reklamiranja i kreiranja marketinških strategija.