Različiti modeli rada: Koje su prednosti hibridnog rada

od strane | nov 10, 2023 | Biznis | 0 Komentara

https://www.freepik.com/free-photo/group-people-working-out-business-plan-office_5495012.htm

Savremeno društvo i razvoj modernih tehnologija doneli su nam nove oblike poslovanja, a određeni modeli stekli su posebnu popularnost tokom trajanja globalne pandemije koronavirusa. Trend hibridnog načina rada nastavio je da raste i nakon završetka zdravstvene krize, a najviše zbog svojih mnogobrojnih prednosti koje i sami zaposleni, ali i poslodavci imaju. Ovaj način funkcionisanja podrazumeva kombinaciju tradicionalnog rada iz kancelarije i rada od kuće ili bilo koje druge željene lokacije. Hibridni model zaposlenima nudi najbolje od oba načina rada i time stvara stimulativne i kvalitetne uslove za rad.

U nastavku ćemo se upoznati sa osnovnim karakteristikama ovog kombinovanog načina rada i saznati zašto veliki broj kompanija i zaposlenih praktikuje hibridni model poslovanja.

Povećanje produktivnosti

Različita istraživanja su pokazala da zaposleni bivaju produktivniji kada rade izvan tipičnog kancelarijskog okruženja. Mogućnost prilagođavanja radnog okruženja prema sopstvenima potrebama čini da se zaposleni osećaju zadovoljnije i srećnije, što neminovno rezultira većom efikasnošću i fokusiranošću. Svaki pojedinac je različit – neko će se osećati prijatnije i efikasnije kada radi od kuće, a neko kada je okružen kolegama i radi iz tradicionalne kancelarije. Zato hibridni model pruža zaposlenima da odaberu najpodsticajnije okruženje za njih i kreiraju radnu atmosferu prema sopstvenim afinitetima. 

Pristup prednostima kancelarije

Kada radimo isključivo od kuće, prinuđeni smo da prostor u kome boravimo uredimo tako da imitira tradicionalnu kancelariju i omogući nam potrebne uslove za rad. Ovo može biti izazovno ukoliko imamo manjak prostora u kući, ali može nam značajno povećati troškove. Sa druge strane, kompanije svojim zaposlenima nude najbolju opremu za rad, kvalitetan kancelarijski materijal i udoban nameštaj kako bi se osećali što prijatnije i imali sve potrebene uslove za rad. Hibridni model rada pruža sve pogodnosti kancelarije, a zaposleni u skladu sa svojim obavezama i potrebama, određuju kada i na koji način će ih koristiti.

https://www.freepik.com/free-photo/man-working-from-home-desk-while-having-drink_21076515.htm

Redukcija troškova

Ovaj model poslovanja ogleda se i u mnogobrojnim finansijskim prednostima, jer smanjuje troškove kako zaposlenih, tako i poslodavaca. Što se tiče samih kompanija, smanjen broj zaposlenih u kancelariji podrazumeva manje troškove održavanja prostora, ali i zakupa, budući da više nije nephodno posedovati kancelarije velikih kvadaratura. Kompanija će značajno uštedeti na troškovima za struju i grejanje, što će povećati njen budžet koji će biti usmeren na razvijanje novih projekata i drugih aktivnosti značajnih za rast poslovanja. Kada su u pitanju sami zaposleni, budući da više nisu u obavezi da svakodnevno putuju do kancelarije, neminovno će umanjiti troškove prevoza, ali i hrane i pića. Pauza za ručak više ne podrazumeva odlazak u restoran, već pripremu nekog od obroka kod kuće, što će u velikoj meri popraviti budžet zaposlenih.

Fleksibilnost i bolji balans između

Jedna od najvećih prednosti hibridnog načina rada jeste fleksibilnost koju zaposleni imaju. Ona se pre svega ogleda u organizaciji radnog vremena i mesta sa kojeg zaposleni rade. Zaposleni imaju slobodu da radno vreme i mesto rada prilagode sopstvenim potrebama, što im ostavlja mogućnost da bolje usklade poslovne i privatne obaveze. Ovakav način funkcionisanja značajno umanjuje stres i ostavlja dovoljno prostora za porodicu, hobije i druge lične aktivnosti koje ispunjavaju svakog pojedinca. Time se postiže bolji balans između privatnog i poslovnog života, što nam omogućava da napredujemo kako u profesionalnoj, tako i u privatnoj sferi života.

Napredak u komunikaciji

Razvoj novih modela poslovanja otvorio nam je nove kanale komunikacije i omogućio nam da u svakom trenutku ostanemo u kontaktu sa kolegama i saradnicima. Kombinacija virtuelnih i lajv sastanaka ispostavila se kao dobitna formula za funkcionisanje timova, budući da sadrži prednosti i jednog i drugog modela komunikacije. U trenucima kada je pojedincu potreban fokus na određeni projekat koji mora da završi, onlajn sastanci su idealno sredstvo za komunikaciju sa kolegama i saradnicima. Sa druge strane, sastanak licem u licem podrazumeva bolju razmenu ideja i podstiče kvalitetniju komunikaciju sa kolegama, što je prevashodno za jačanje timskog duha, a posebno je značajno kada je više pojedinaca uključeno u projekat. Zato hibridni rad nudi priliku da iskoristimo najbolje od oba modela i na taj način povećamo svoju produktivnost i budemo efikasniji.

Hibridni način rada postao je neizostavna alatka za unapređenje poslovanja mnogobrojnih kompanija. Benefite ovog modela poslovanja imaju svi koji su uključeni u proces poslovanja jedne firme, a neki od najdominantnijih jesu fleksibilnost u pogledu radnog vremena i mesta rada, smanjenje troškova i povećanja produktivnost zaposlenih.