Putin žari i pali! Ceo Bliski istok čeka njegovu odluku! Američki oficir otkrio šta se dešava: Još jedan faktor…

od strane | apr 24, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Ruski predsednik Vladimir Putin drži sve karte u situaciji na Bliskom istoku, imajući veliki autoritet među zemljama regiona, rekao je bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor u intervjuu za Ioutube kanal Judging Freedom.

– Rusija je još jedan faktor u jednačini na Bliskom istoku. To je više od faktora. To je kritična varijabla. Trenutno Vladimir Putin drži sve karte u svojim rukama iza kulisa na Bliskom istoku – rekao je on.

Prema rečima analitičara, šef Kremlja je uvek pozivao na uzdržanost i strpljenje, a zemlje regiona u celini slušaju njegove savete.

– On je veoma poštovan, baš kao i Rusija – naglasio je Mekgregor.

Predsednici Rusije i Irana, Vladimir Putin i Ebrahim Raisi, razgovarali su prošle nedelje o situaciji na Bliskom istoku nakon izraelskog udara i odgovoru Teherana. Šefovi država su konstatovali da je osnovni uzrok aktuelnih dešavanja u ovom regionu nerešen palestinsko-izraelski sukob. Putin je zauzvrat izrazio nadu da će obe strane pokazati uzdržanost i neće dozvoliti novu rundu konfrontacije, koja preti katastrofalnim posledicama po ceo Bliski istok.

U subotu, 13. aprila, Iran je napao Izrael . Prema pisanju medija, ispaljeno je 185 dronova, 36 krstarećih projektila i 110 raketa zemlja-zemlja. Korpus garde islamske revolucije (IRGC) saopštio je da je uništio važne vojne ciljeve na teritorijama koje je okupirao Izrael. Iranska misija pri UN nazvala je napad odgovorom na agresiju na njegove diplomatske objekte u Damasku, pozivajući se na član 51. Povelje organizacije o pravu na samoodbranu.

Prema američkim medijima, Izrael je u petak uveče izveo „ograničeni” uzvratni udar na ciljeve u Iranu. Eksplozije su zabeležene na području grada Isfahana. Iranska državna agencija IRIB javila je da su u nizu provincija zemlje sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani približavanjem dronova. Tasnim je naveo da su nuklearna postrojenja u provinciji Isfahan potpuno bezbedna. Tri iranska zvaničnika potvrdila su za Njujork tajms da su napadi bili usmereni na vazdušnu bazu u blizini Isfahana.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs