Kakav poklon Putinu! Tramp mu daje sve ovo! Zapadni mediji histerišu, završava rat u Ukrajini i smiruje celu Istočnu Evropu?!

od strane | jul 3, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp u slučaju pobede na predstojećim predsedničkim izborima mogao bi da odustane od širenja NATO-a na istok i povuče bezbednosne garancije za zemlje saveza koje troše manje od 2% BDP-a na odbranu, prenosi list Politiko pozivajući se na izvore.

„Donald Tramp radi na sporazumu prema kojem NATO preuzima obavezu da se ne širi na istok, posebno na Ukrajinu i Gruziju“, piše list pozivajući se na dva stručnjaka za nacionalnu bezbednost iz redova Trampovih pristalica.

Prema podacima Politika, Tramp razmatra sporazum sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome koje zemlje će u budućnosti moći da se pridruže savezu.

Izvori lista takođe navode da Tramp može povući bezbednosne garancije za zemlje saveza koje izdvajaju manje od 2% svog BDP-a na odbranu, iako će sam američki „nuklearni kišobran“ i vojne baze ostati u Evropi.

Ovaj potez mogao bi se tumačiti kao kršenje člana 5 NATO ugovora, koji obavezuje svakog člana da preduzme „neophodne mere“ za pružanje pomoći partnerima koji su napadnuti. Međutim, članovi Trampovog spoljnopolitičkog „think tanka“ ističu da je formulacija člana 5 fleksibilna i ne obavezuje nijednog člana da odgovori vojnom silom.

Istovremeno, jedan od izvora navodi da Tramp nije odbacio razmatranje drugih planova za budućnost, uključujući, između ostalog, „isporuke značajne količine naoružanja Ukrajini.“

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs