Šta je sportsko srce?

od strane | mar 25, 2024 | Zdravlje | 0 Komentara

Sportsko srce je pojam koji označava zdravo srce, ali povećane zapremine, a nastaje kao fiziološka adaptacija na povećano i dugotrajno fizičko opterećenje, najčešće kod sportista.

Zašto se javlja sportsko srce i da li je opasno?
Sportsko srce karakteriše povećanje srca u celini, što nastaje kao rezultat fiziološke adaptacije srca na povećana fizička opterećenja (trening). Obično se javlja kod sportista i izraženije je kod muškaraca nego kod žena.
Osnovna karakteristika sportskog srca je fiziološka hipertrofija, odnosno uvećanje leve komore, i fiziološka bradikardija – usporen rad srca ( broj otkucaja srca ispod 60 u minuti)
Važno je istaći da su srca sportista uvećana, ali zdrava!
Sportsko srce ima pravilnu sistolnu (izbacivanje krvi iz srca) i dijastolnu (punjenje srca krvlju) funkciju.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza sportskog srca se zasniva na anamnezi, kliničkom pregledu, ultrazvuku srca i elektrokardiogramu (EKG).
Sindrom sportskog (atletskog) srca je dijagnoza koja se postavlja isključivanjem drugih poremećaja, koji izazivaju slične simptome, ali su opasni po život.

Zaključak
Sportsko srce je reverzibilna promena, što znači da smanjenjem/prestankom fizičkih napora (treninga) srce postepeno poprima svoje normalne razmere.
Međutim, važno je naglasiti da je, kao i kod povećanja intenziteta treninga, poželjna postupnost i pri zaustavljanju aktivnosti.
Redovni kardiološki pregledi, posebno kod najmlađih sportista, veoma su neophodni kako bi se na vreme otkrile i lečile sve patološke promene na srcu.