Obeležen Svetski dan knjige: Glumci i javne ličnosti u ulozi bibliotekara radili na promociji kulture čitanja (VIDEO)

od strane | apr 25, 2024 | Ljubav i seks | 0 KomentaraVesti

Društvo

Glumci u biblioteci: Čitanje kao vežba za mozak i unutrašnji mir

Svetski dan knjige obeležava se na dan kada su nas napustili velikani svetske književnosti – Migel de Servantes i Vilijam Šekspir! Prednosti čitanja su mnogostruke – ne samo da unapređuje vaše znanje, proširuje rečnik, razvija kritičko mišljenje nego je i odlična vežba za mozak. Povodom ovog praznika, Biblioteka grada Beograda organizovala je akciju „Svi smo u biblioteci“ gde su se glumci okušali u bibliotekarskoj ulozi.

Komentara 0

Foto: Blic TV / screenshot

Svetski dan knjige

“Postoje gora zlodela od paljenja knjiga. Jedno od njih je ne čitati knjige”, jedna je od najpoznatijih rečenica čuvenog ruskog nobelovca Josifa Brodskog. Da bi se napravio dobar književni ukus, smatra Brodski, treba čitati poeziju.

Blic preporučuje

Foto: Blic TV / screenshot

Svetski dan knjige

Ovako su građani odgovorili na anketu Blic TV vezanu za čitanje:

„Čitam norveške i japanske pisce. Čitam trenutno Belu gardu, Mihaila Bulgakova jer vrlo dobro opisuje događaje kojima i danas svedočimo. Nažalost, čovečanstvo ne uči na svojim greškama. Ništa ja ne čitam, ja sam mator. Šta ste ranije čitali? Novosti sam čitao ranije. Volim uglavnom da krenem od klasične književnosti. Mislim da je to osnova i onda videti šta se dalje dopada.

A gde bolje istančati književni ukus i otkriti koja je vaša šoljica knjige od Gradske biblioteke. Danas su nas umesto redovne postave dočekali glumci koji su na sat vremena preuzeli bibliotekarsku ulogu.

Pomoć smo imali i mi – najmlađi posetioci oprobali su se u novinarskoj ulozi.

– To nam je osnova kulture. To je najstarija forma prenošenja informacija. Jako je bitno kako bismo se razvijali – kaže Jadran Malković, glumac.

Akciji “Svi smo u biblioteci” odazvali su se brojni glumci – Branka Pujić, Isidora Simijonović, Miona Marković, Aleksandra Janković, pisci Miomir Petrović i Vesna Kapor, rediteljka Jelena Bajić. Oko jednog su sigurni – čitanjem postižu unutrašnji mir.

Foto: Blic TV / screenshot

Svetski dan knjige

– Za to je potrebna koncentracija, fokus, da se primiriš, što retko radimo jer nas ovaj tempo života vuče da jurcamo. Onda razvijaš svoj unutrašnji svet, što je neprocenjivo. To je dragulj koji sami moramo da negujemo i da se trudimo oko toga jer nije lako izdvojiti to vreme – kaže Branka Pujić, glumica.

Foto: Blic TV / screenshot

Svetski dan knjige

Upravo gradska biblioteka je prva kulturna institucija koja je počela da obeležava Svetski dan knjige. Pre 18 godine prvi put su pozvali javne ličnosti da im pomognu u promociji kulture čitanja – najveći broj učlanjenja bude baš 23. aprila.

– Što se tiče korisnika biblioteka grada, ima skoro 180 hiljada. Ovo je dvomilionski grad, moglo bi više, ali smo ponosni jer iz godine u godinu ovaj broj raste. Mi se na sve moguće načine trudimo da raznim akcijama povećavamo broj korisnika i popularišemo knjigu, čitanje i našu biblioteke – kaže Sara Ivković Marković, načelnica marketinga Gradske biblioteke.

U popularizaciji pisane reči i biblioteke danas su pomogle i glumice Miona Marković i Isidora Simijonović. Bile su zadužene za prijem novih članova.

– Svi vodimo istu muku sa kratkom pažnjom i sa mnogo sadržaja koji su oko nas. Mislim da knjiga može danas mnogo da nam znači u uzemljenju, radu na pažnji, fokusu, na tome da malo usporimo vreme u kom živimo – kaže Isidora Simijonović.

– Tačno se zna ko čita, ko ne čita po načinu govora. U knjigama su sve najlepše priče ispričane. Čitanje je veoma korisno za jačanje mozga – može smanjiti rizik od razvoja degenerativnih bolesti, poput Alchajmerove. Čitanje takođe razvija maštu, kritičko mišljenje, a poboljšanje rečnika i veštine pisanja dovodi I do boljih komunikacionih veština. Zato, ne oklevajte i knjigu u ruke – kaže Miona Marković, glumica.

Opširnije