O njima svi ćute: Promjene u seksu nakon tridesete

od strane | jul 1, 2024 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulaskom u tridesete stvari se menjaju, a ta promjena nije nužno loša ni bolja – jednostavno joj se treba prilagoditi.

1. Potrebno je duže vremena za uzbuđivanje, ali i za vrhunac

Budući da je nivo polnih hormona u tijelu manji, za očekivati je da proces uzbuđivanja više ne traje nekoliko sekundi. Iako seksualni nadražaj dolazi do mozga, potrebno je barem pet do deset minuta kako bi se tijelo dovelo do stanja prave uzbuđenosti. Zbog toga je svakako bolje da predigra duže traje, a dobra vijest za sve koji se žale da im seks s partnerom traje prekratko – to je da se sami čin u prosjeku produžuje od dva do pet minuta.

2. Orgazam je češći

Ovo se prvenstveno odnosi na žene, koje su češće zadovoljnije svojim seksualnim životom u tridesetim godinama nego u dvadesetim. Razlog za više i češće orgazme je bolje poznavanje sopstvenog tijela i više samopouzdanja koje omogućava i bolju komunikaciju s partnerom i njegovo „navođenje“ u krevetu. Tako je nedavno rađena studija magazina Top Sante pokazala da je 80 odsto žena u četrdesetim aktivnije i preduzimljivije u seksu nego u dvadesetim.

foto: Shutterstock

3. Hormoni utiču na genitalije

Uticaj hormona, životnog stila, kontracepcije i raznih poremećaja vezanih za bolesti štitne žlijezde, premorenost, depresiju i stres imaju uticaj na sam seksualni život. Žene mogu imati manju želju za seksom, a kod muškaraca se može dogoditi slična stvar, mogu imati slabiju i ređu erekciju, što može biti posljedica urinarnih infekcija, stresa i hormona.

4. Seksa je manje, ali više znači

Činjenica je da ljudi rjeđe imaju seksualne odnose ulaskom u kasne 30-e, ali to ne mora da znači ništa loše, jer je posljedica obaveza, roditeljstva i hormonskih promjena. Ipak, istraživanja pokazuju da preko 70 odsto muškaraca i žena smatra da im je seksualni život postao kvalitetniji, seks se ne „odrađuje“ već se u njemu više uživa, ali i da se unosi više emocija.

Opširnije