„Srpski vitezovi u doba Nemanjića” nagrađeni nagradom ULUPUDS-a

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je najnovija monografija u izdanju naše izdavačke kuće „Srpski vitezovi u doba Nemanjića” kompletnog autora Nebojše Đuranovića nagrađena nagradom za klasičnu ilustraciju od strane Udruženja likovnih umetnika primenjenih umestnosti i dizajnera Srbije na aktuelnom 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

U izuzetno jakoj konkurenciji, stručni žiri na čelu sa Davidom Vartabedijanom, doneo je odluku da na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu dodeli nagrada za klasičnu ilustraciju Nebojši Đuranoviću za knjigu „Srpski vitezovi u doba Nemanjića” u izdanju Evrobook izdavačke kuće iz Beograda.

Obrazloženje odluke stručnog žirija možete pročitati u nastavku.

„Slikar i ilustrator Nebojša Đuranović istovremeno je i autor obimnog i utemeljenog teksta ove lepe i informativne publikacije. Literatura kojom se koristio da ostvari ovaj podvig obuhvata tridesetak naslova o istoriji srpske srednjevekovne države i njenom vojnom ustrojstvu. Nebojša Đuranović je pedantno rekonstruisao tokove bitaka i raspored i izgled vojskovođa, vitezova, vojne opreme i oružja u doba Nemanjića. Njegova likovna inspiracija takođe potiče iz bogatog likovnog i istorijsko-umetničkog materijala naše baštine. Rezultat je jedinstvena publikacija o ovoj interesantnoj i značajnoj temi.”

Dodela nagrada biće upriličena u petak, 26.10.2018. na Sajmu knjiga u Beogradu, u sali „Vasko Popa” sa početkom u 20h. 

26.10.2018.