EVRO BOOK: Pozivamo vas na promociju knjige “Petar I – Kralj oslobodilac “

U ponedeljak 24. juna u 18.00 časova, u Skupštini grada Beograda, autor Dušan M. Babac i Izdavačka kuća „Evro Book” predstavljaju novu monografsku publikaciju „Petar I – Kralj oslobodilac”. Okupljenima će se obratiti Njegovo kraljevsko visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i urednica izdanja Gordana Subotić, a o knjizi će govoriti profesor Čedomir Antić, profesor Čedomir Vasić i autor Dušan M. Babac.

Monografska publikacija “Petar I – Kralj oslobodilac”, autora Dušana M. Bapca, predstavlja političko-istorijsku analizu okolnosti koje su pratile život i vladavinu jedne od najistaknutijih i najsvetlijih figura srpske istorije, kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Poseban doprinos pomenute monografije je vizuelni materijal koji je prati, tim pre što nikada do sada nije objavljena ni jedna ilustrovana monografija o kralju Petru. Preko 300 fotografija iz epohe, mahom nepoznatih široj javnosti, predstavljaju istorijski izvor prvog reda. Takođe, za potrebe izrade pomenute monografije, prikupljeni su portreti Petra Karađorđevića koji se čuvaju u svim muzejima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, ali i na širem prostoru bivše Jugoslavije, kao i u privatnim zbirkama. Na taj način će čitaocima knjige biti omogućeno da vide portrete čiji autori su bili Arsenije Petrović, Uroš Predić, Vlaho Bukovac, Nikola Milojević, Špiro Bocarić, Vsevold Guljevič, Vladimir Becić, Bogosav Vojnović – Pelikan, Frensis Oven Selsburi, Valdo Berbe i drugi. Najveći deo pomenutog materijala do sada nije bio publikovan.

Takođe, u monografiji su po prvi put publikovane fotografije nekih ličnih predmeta kralja Petra, poput venčanih kruna kneza Petra i kneginje Zorke sa Cetinja iz 1883, triptih ikona koju je kralj Petar dobio na poklon od ruskog cara Nikolaja II , dva molitvena krsta koja je poklonio manastiru Hilandar prilikom posete 1910, prvi rendgenski snimak u Srbiji iz 1905. godine, na kome se vidi šaka kralja Petra sa zaostalim kuršumom iz francusko-pruskog rata, knjiga episkopa žičkog Save Dečanca „Vladalac i narod – krunisanje i miropomazanje vladaoca i dužnosti njegove i narodne”, sa posvetom kralju Petru, dvorski meniji, pozivnica za slavu, eks librisi, naravno i krunidbene insignije iz 1904. godine i još mnogo toga.

Autor Dušan Babac rođen je 1969. godine u Beogradu. Potiče iz porodice sa vojnom tradicijom i od najranijeg detinjstva pokazuje interes za vojnu istoriju i uniforme. Član je Krunskog veća NJ.K.V Prestolonaslednika Aleksandra. Objavio je veliki broj spisa i knjiga. Za više informacija OVDE.

Pozivamo predstavnike medija da isprate ovaj značajan kulturni događaj.


Više o knjizi saznajte OVDE.


20.06.2019.