Zašto je važno seksualno samopoštovanje?

od strane | mar 31, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Seksualno samopoštovanje ključno je za zdrav i srećan (seksualni) život.  Sumnja u sebe sprečava ne samo izgradnju odnosa sa drugima ili napredovanje na lestvici karijere, već utiče i na vođenje bogatog intimnog života. Padanje u ponor tokom seksa je siguran znak da je vreme da se nešto promeni.

Ljubav prema sebi, poverenje u svoje veštine, zadovoljstvo sopstvenim izgledom su sve komponente zdravog samopoštovanja. Njena ne manje važna komponenta je seksualna emancipacija, kada osoba razume kako da ugodi sebi i svom partneru, a da ne pocrveni i da se ne stidi.

Ovo su osećanja koja imate kada vidite svoje telo i nivo samopouzdanja dok ste u interakciji sa partnerom. To je ono što unosite u seks i veze i emocionalno i fizički. Naravno, nivo seksualnog samopoštovanja se razlikuje od osobe do osobe i ne može svako biti zadovoljan time. To je zato što sumnja u sebe u intimnom smislu ponekad značajno umanjuje kvalitet seksualnog života. Na primer, osoba se može gurnuti u određene granice, ignorisati svoje preferencije i zadovoljiti se intimnošću sa prvom osobom koja joj da pažnju.

Formiranje seksualnog samopoštovanja počinje u ranom detinjstvu i direktno je povezano sa stilom roditeljstva. Ako je dete odraslo u religioznoj porodici ili u kojoj je tema seksa bila tabu, u svesnom dobu će verovatno imati problema sa intimnošću. Međutim, sasvim je moguće nadograditi intimno samopouzdanje – vredi se osloboditi lažnih stavova preduzimanjem konkretnih koraka.

Počnite sa ljubavlju prema sebi

Nezadovoljstvo sopstvenim telom često je uzrok ukočenosti u krevetu, kada žena nastoji da sakrije bilo kakav nedostatak figure ili čak traži od partnera da ugasi svetlo. Kao rezultat toga, tokom intimnosti, ona ne uživa, već razmišlja o tome kako da se pojavi u povoljnom svetlu pred svojim ljubavnikom.

Vredi se osloboditi ovoga: morate početi sa svešću o sopstvenoj vrednosti i privlačnosti. Stalna samokritika samo oduzima snagu, umesto toga treba da pokušate da počnete da hvalite sebe, a pozitivne promene neće dugo trajati.

Oslobodite se anksioznih misli tokom seksa

U procesu intimnosti, neke žene mogu da brinu o tome koliko im partner u ovom trenutku uživa. Međutim, takva anksioznost vas vezuje i ne dozvoljava vam da uživate u seksu.

Postoje dva načina da rešite ovaj problem: sami i uz pomoć partnera. Za početak, vredi shvatiti da je muškarac u istom krevetu sa vama po sopstvenoj volji, što znači da se zaista oseća dobro i da ste mu privlačni. Ako vam ovaj metod nije pomogao da se osećate sigurnije, potrebno je da iskreno komunicirate sa svojim ljubavnikom, razgovarate o svojim iskustvima i dobijete potvrdu.

Seksualno samopoštovanje i začarani krug

Strah da će vašeg partnera odbiti višak u predelu stomaka ili da je vaš bivši bio opušteniji u krevetu otežava uživanje u seksu. Nedostatak orgazma na kraju dovodi do još veće sumnje u sebe i navodi devojku da misli da nešto nije u redu sa njom.

Problem je u tome što anksiozne misli izazivaju nervozu i nesigurnost i sprečavaju vas da uživate u trenutku. Stručnjaci savetuju da pokušate da se postepeno opustite, koncentrišući se na svoja osećanja, a ne na iskustva.

Probajte seks igračke

Jedan od načina da povećate svoje seksualno samopoštovanje je da naučite više o svom telu i razumete šta vam tačno pruža zadovoljstvo. To možete učiniti uz pomoć igračaka za odrasle, koje možete koristiti sami za istraživanje sopstvenih osećanja i zajedno sa partnerom za raznovrstan seksualni život.

Lepota i zdravljePeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Najnovije na portalu Marie Claire

Opširnije