Hipertenzija: kako lečiti visok krvni pritisak?

od strane | feb 16, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Visok krvni pritisak jedna je od češćih dijagnoza u Srbiji i svetu. Ovo ozbiljno zdravstveno stanje u velikoj meri povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih, bubrežnih i drugih bolesti. Nažalost, kod velikog broja pacijenata godinama prolazi ispod radara i često se dijagnostikuje u vreme kada je hipertenzija već izazvala ozbiljna oštećenja vitalnih organa. Koji su uzroci visokog krvnog pritiska?
Kada govorimo o hipertenziji, mislimo na trajno povećanje krvnog pritiska. Ovo povećanje se odnosi na sve vrednosti veće od 140/90 mmHg. Postoji primarna i sekundarna hipertenzija.
Uzroci primarne hipertenzije su nepoznati, ali postoje određeni faktori koji mogu povećati rizik od razvoja visokog krvnog pritiska. Ovde uključujemo faktore koji se mogu klasifikovati pod zajedničkim imeniteljem: neuravnotežene životne navike. Tako: pušenje, neuravnotežena ishrana, prekomerni unos soli, alkohola i šećera kao i gojaznost i stres direktno će uticati na moguće povećanje krvnog pritiska.
Uticajni faktori na koje se ne može uticati, a koji su takođe među uzrocima hipertenzije su: starost, porodična anamneza visokog krvnog pritiska, postojeće bolesti. Hipertenzija – lečenje
S obzirom na to da je hipertenzija u velikoj mjeri odgovorna za nastanak kardiovaskularnih bolesti, te da su one uzrok gotovo polovine svih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj (prema podacima za 2020.), redovno praćenje krvnog pritiska je od suštinske važnosti za zdravlje. To se može uraditi tokom redovne posete porodičnom lekaru ili kod kuće, uz pomoć digitalnog merača krvnog pritiska.
Kada je u pitanju lečenje visokog krvnog pritiska, potrebno je prilagoditi životne navike, smanjiti stres i uzimati terapiju koju prepisuje lekar, a koja se najčešće sastoji od kombinacije lekova, u kojima je jedan od lekova najčešće iz grupe. diuretika.
Fizička aktivnost, uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima, smanjen unos alkohola i soli su koraci koji će vam pomoći da postignete svoj cilj i snizite krvni pritisak za nekoliko mmHg.