Odrekla se seksa na godinu dana, evo kako joj je to promenilo život

od strane | mar 29, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Da li ste nekada pomislili kako bi vam život izgledao i kako biste se osećali kada biste se odrekli vođenja ljubavi? Makar na neki period. Novinarka i blogerka Mipa V (Misha W) je odlučila da to proveri.

Naime, ona se upustila u apstinenciju u trajanju od godinu dana, a zatim je opisala kako joj je to promenilo život:

“Na Dan zaljubljenih prošle godine, jecala sam u kadi. Bila sam tužna jer sam sama, pitala sam se hoću li kad upoznati nekoga i čeznula za dubljom vezom. Ali tad sam još trebala shvatiti da je veza koja mi je zaista bila potreba, ona sa samom sobom”,  počela je svoju ispovest Miša.

“Zapravo, nikad zaista nisam imala vremena da se upoznam i prihvatim sebe kao seksualno biće. I tako sam nakon bolne i neispunjene veze odlučila da odgovorim na dublje intimne potrebe koje sam pokušavala da zadovoljim kroz vođenje ljubavi. Iako prvobitno nisam odlučila da se godinu dana suzdržavam od vođenja ljubavi, moje jedino pravilo je bilo da se radikalno volim i da ne tražim partnera dok nisam stvarno spremna”, kaže ona.

“Godinu dana apstinencije kasnije, moj pogled se drastično promenio. Iako sam još uvek sama, u godinu dana naučila sam više o ljubavi, seksu i odnosima nego kroz sve svoje veze i izlaske. Naravno, ne kažem da treba biti suzdržan da bi naučio takve stvari, to je jednostavno bilo moje iskustvo i zahvalna sam na onome što sam naučila”, zaključila je. Tokom proteklih 12 meseci, ovih pet najvažnijih stvari sam naučila o ljubavi i seksualnosti:

Moje telo je neverovatno

U većini svojih romantičnih veza, stidela sam se svog tela. Uvek sam izbegavala da me partner vidi potpuno golu. Nakon vođenja ljubavi, brzo bih se nečime pokrila ili prekrila. Kao prvo, bila sam jako samosvesna i mislila sam da ne izgledam poput idealnih žena iz filmova i magazina. Drugo, možda zato što sam odrasla u verskoj zajednici, nakon vođenja ljubavi bih obično osećala takvu krivicu da nisam htela da me gledaju. Tokom prošle godine, uzela sam vreme da se bolje upoznam sa svojim telom. Pre početka ovog putovanja, bila sam opterećena time kako me moj partner vidi. Sad prihvatam da je moje telo jedinstveno i cenim ga.

Vreme za razmišljanje dopustilo mi je da se osećam zahvalno za sve što je moje telo učinilo za mene. Provelo me kroz ovaj život i takođe dalo život četvoro neverovatne dece. Kada se kupam, sada to radim uz sveće i divim se svakom centimetru svog tela. Slavim svoje jedinstvene obline, strije, pa čak i celulit. Jako sam zahvalna svojem telu, i sada mnogo više brinem o njemu. A kada jednom budem odlučila da svoje telo podelim sa nekim, biću mnogo pažljivija, jasnija i prisutnija u tom iskustvu.

Osetljiva sam – i to je u redu

Shvatila sam da sam često u prošlosti pokušavala da utkam svoju potrebu za fizičkom povezanošću i ljubavlju u seks. Nisam uvek bila sigurna šta tačno želim tokom seksa. Nisam znala kako ili gde želim da budem dodirnuta, i kao rezultat toga često bih nakon seksa ostala neispunjena. S obzirom na to da sam bila toliko očajna za povezivanjem, nikad nisam uzela vreme za sebe kako bih otkrila šta stvarno želim.

Otkako sam seks izbacila iz viđanja sa nekim, imala sam mnogo više vremena da se usresredim na ono u čemu uživam. Nešto tako jednostavno (i divno) kao piling tela me naučilo kako moja koža reaguje na pritisak, trenje i stimulaciju. Uživam u svetu sopstvenim dodirima. Palim mirisne sveće, koristim eterična ulja, grlim svoju decu čvršće i duže, držim se za ruke sa prijateljima, slušam umirujuće zvukove i pripremam ukusna jela – sve na način koji nije sam po sebi seksualan, ali je duboko ispunjen zadovoljstvom.

Stavovi koje sam imala o seksu došli su iz moje prošlosti

Zbog religioznog vaspitanja povezivala sam ogromnu količinu krivice i stida sa seksom i seksualnošću. Žene koje su imale seks van braka bile su označene kao „kurve“. Naravno, teško je imati zdrav odnos prema nečemu za šta vam ceo život govore da ne bi trebalo da radite. Kroz godinu, shvatila sam da su stavovi koje sam imala o seksu formirani pre nego što sam uopšte bila seksualno aktivna. Više ne povezujući pravila i sramotu sa svojom seksualnošću, napokon sam se dovela do tačke u kojoj sam prihvatila svetost svog bića i počela svesno da odlučujem sa kim ću, kako, kada i gde podeliti svoje telo.

Toliko je mnogo ljubavi oko nas

U srcu sam beznadežna romantičarka. Ipak, moja fiksacija na to da sam u vezi često je ostavljala značajnu slepu tačku za sve druge divne oblike ljubavi u svetu. Kada sam se odlučila da volim i prihvatim samu sebe, postala sam otvorenija, svesnija i zahvalnija za ljubav od porodice, prijatelja i mog Stvoritelja

Sigurno postoji ljubav u samom vazduhu koji dišem. To je dar i zahvalna sam na njemu. Budući da se moja fiksacija na romantičnu vezu smanjila, napokon mi je postalo jasno sa koliko ljubavi sam okružena. Ručno izrađene čestitke od dece, neupitna odanost moje omiljene rođake, iskreni osmeh blagajnika, komšija koji mi pomaže da uhvatim psa koji je pobegao – sve to su gestovi ljubavi koju cenim na nov način.

Možda nisam spremna za vezu – i to je u redu

U srednjim 30-ima sam i deo mene misli da bih trebalo da budem spremna da se „skrasim“ i nađem životnog partnera. Pre godinu dana, skočila bih na priliku da budem sa nekim polupristojnim. Ali sada sam svesnija sebe, želim da rastem i nastavim da se zaljubljujem u sebe. Bila sam spremna da budem najbolji partner koji mogu. Želim kvalitetno i ravnopravno partnerstvo ispunjeno zdravljem, ljubavlju, obiljem, razumevanjem i rastom. Verujem da je najbolji način da naposletku imamo onu vrstu odnosa kakvu želimo, da budem onakav partner kakvog sami tražimo. Dakle, zadovoljna sam i uzbuđena što rastem, isceljujem, volim i evoluiram u najbolju verziju sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Opširnije