Užina ili obrok? Način na koji zovete hranu koju jedete, određuje šta ćete sledeće jesti

od strane | feb 14, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Prema Šekspiru, „Ruža pod bilo kojim drugim imenom mirisala bi isto tako slatko“. Da li je tako i sa užinom? Da li bi i ona pod bilo kojim drugim imenom imala toliko kalorija? Nedavna istraživanja sugerišu da naziv koji se daje „epizodi ishrane“ može uticati na količinu konzumirane hrane, prenosi Psychology Today.

Šta vam pada na pamet kada pomislite na užinu? Možda je to brzi zalogaj, neka hrana koju možete da jedete dok stojite ili ste u pokretu. Sada razmislite o obroku umesto užine. Kada jedete, verovatno ćete više vremena provoditi jedući i najverovatnije ćete sedeti i koristiti tanjire, noževe, viljuške i kašike.

Eksperiment

Psiholozi sa Univerziteta u Saseksu u Engleskoj proučavali su efekte oznake „užina“ u odnosu na „obrok“ na stvarnu potrošnju hrane. Osamdeset učesnica je dobilo testeninu koja je označena kao „užina“ ili „obrok“. Pod kojim god od ova dva naziva, porcije testenine su mogle da se jedu neograničeno.

Međutim, ako je to bila „užina“, jele su testeninu iz kutija dok su stajale. Nasuprot tome, ako su jele testeninu iz kutija pod imenom „obrok“, sedele su za stolom i jele na tanjiru, koristeći pribor.

Nakon što su obe grupe učesnica završile sa jelom, uradile su „test ukusa“.

Dobile su čokoladu i zamolili su ih da ocenjuju čokoladu po raznim dimenzijama. Istraživači nisu bili zainteresovani za ocene. Merili su samo količinu konzumirane čokolade nakon što su učesnice imale „užinu“ ili „obrok“.

Rezultati su pokazali da su učesnice koji su imale testeninu “za užinu”, jele su više čokolade i unosile više kalorija u poređenju sa učesnicama čija je testenina predstavljala „obrok“.

Pošto su sve učesnice imale istu testeninu i mogle su da jedu koliko su želele, jedina razlika je bila u tome kako je testenina označena i predstavljena. Nalazi sugerišu da kada pojedete nešto što subjektivno smatrate „užinom“, to ne registrujete kao da ste pojeli značajnu količinu hrane. Kasnije, kada budete imali sledeću priliku da jedete, verovatno ćete se ponašati kao da bi trebalo da imate “pravi obrok”.

Tokom proteklih 30 godina prosečan broj grickalica dnevno se udvostručio i oko 90% ljudi dnevno gricka. Umesto da zgrabimo užinu i pojedemo je iz posude, ako bismo uzeli istu hranu, seli i jeli je kao da je mini-obrok, možda bismo jeli manje sledeći put.

Ruža pod bilo kojim drugim imenom mogla bi da miriše slatko, ali ako je nazovete mini obrokom umesto užinom, mogli biste da uštedite ponešto od kalorija.  

Opširnije