U poslednjoj deceniji ubijeno 406 žena u porodično-partnerskom nasilju, devet od početka godine

od strane | maj 17, 2024 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Srbija se u subotu, 18. maja, seća 406 žena i devojčica koje su u periodu od 2011. do 2023. godine ubijene u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.

Poslednji slučaj femicida dogodio se na Novom Beogradu 15. maja – i to je deveti od početka 2024. godine. I u ovom, kao i u više od stotinu slučajeva, nasilnik i nasilje su ranije prijavljivani nadležnim institucijama, pokazuje statistika Autonomnog ženskog centra. Zaštitnik građana ističe da svi oni koji su znali za eventualne prethodne loše odnose između partnera, a nisu na to reagovali, snose svoj „ne mali deo odgovornosti“.

Nakon poslednjeg slučaja femicida u Srbiji koji se dogodio pre dva dana na Novom Beogradu, Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, posle saznanja iz medija da je u muškarac (45) ubio vanbračnu partnerku (55), a zatim izvršio samoubistvo, pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Gradskog centra za socijalni rad Beograd.

Podsetimo, u Novom Sadu je 20. aprila 36-godišnji muškarac hladnim oružjemženi (29)naneo više povreda po telu od kojih je preminula. Napadač je potom pokušao samoubistvo, piše N1.

U martu je muškarac u porodičnoj kući u Novom Sadu, udarcima bušilicom usmrtio svoju pedesettrogodišnju suprugu. Zaštitnik je i tada, nakon napisa u medijima, reagovao i pokrenuo postupak.

Krajem februara ove godine dogodilo se ubistvo u Bačkom Gradištu, kada je u dvorištu kuće, čovek nožem usmrtio tridesetogodišnju nevenčanu suprugu.

Prva dva femicidaove godine dogodila su se 18. februara, u mestu Rakovac kod Beočina gde je muškarac ubio svoju bivšu suprugu i njenu majku. Ovoga puta ispostavilo se da je ubica imao više prijava za nasilje, i da mu je bila određena i zabrana prislaka bivšoj ženi.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra rekla je ranije za portal N1 da bi volju vlade, odnosno države, da se bavi problemom femicida, pokazala činjenica da hoće da napravi telo koje bi analiziralo slučajeve femicida i ustanovilo gde pravimo sistemske propuste i šta bi bili prvi koraci koje treba menjati.

Poražavajuća statistika

Podaci o ubijenim ženama koje je objavio Autonomni ženski centar (AŽC) iznova pokazuju da je za žene koje žive u nasilju najopasnije mesto – dom u kome žive sa učiniocem, u 222 slučaja, odnosno 55 odsto i da su nešto više od polovine žena ubili njihovi bračni ili vanbračni supružnici ili partneri – u 211 slučajeva, odnosno 52 odsto.

Žene i devojčice su u najvećem broju slučajeva ubijene oruđem – u 151 slučaju odnosno 37 procenata i oružjem – u 129 slučajeva odnosno 32 odsto, ili su bile prebijene na smrt – u 89 slučajeva odnosno 22 odsto ili zadavljene – u 28 slučajeva ili sedam procenata.

U 125 slučajeva odnosno 31 odsto ubistva su učinjena vatrenim oružjem, pištoljem ili puškom, u četiri slučaja (jedan odsto) bombom, i u 124 slučaja (30 procenata nožem ili skalpelom. Tačno 117 učinilaca (30 odsto) je odmah nakon ubistva izvršilo samoubistvo, a 44 (11 procenata) su pokušala samoubistvo.

U najmanje 106 slučajeva – što je 26 odsto – nasilje je bilo ranije prijavljivano institucijama. U četiri od 9 slučajeva ubistava žena u 2024. godini nasilje je bilo ranije prijavljivano institucijama.

Povodom nacionalnog Dana sećanja

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja proglašen je odlukom Vlade Srbije 2017. godine, u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju za tri dana u Republici Srbiji ubijeno sedam žena.

Autonomni ženski centar će u petak, 17. maja u 11h održati konferenciju za novinare u Medija centru, u okviru koje će biti predstavljena platforma „Femicid memorijal“. U 13h, zajedno sa organizacijama Žene u crnom i Ženska solidarnost biće organizovana ulična akciju #Pamtimo ubijene žene! na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Stajanjem ispred Narodne skupštine Republike Srbije aktivistkinje žele da podsete narodne poslanice i poslanike na inicijative:

– da se izmene Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu unošenjem odredbe po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem;

– da se organizuje javno slušanje povodom slučaja ubistva žene u Pirotu marta 2023. godine;

– da se uspostavi Nacionalni mehanizam (telo) za praćenje i analizu slučajeva femicida.

Post Views: 57

Opširnije