Trans žena Isla Brajson osuđena na osam godina zatvora zbog silovanja dve žene

od strane | mar 2, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

EPA PHOTO ANP/MARCEL ANTONISSE/mae-cl

Dvostruka silovateljka Isla Brajson, koja je za vreme čekanja na suđenje promenila pol, osuđena je na osam godina zatvora, prenosi Gardijan. Isla je (dok je još bila Adam Grejem), nakon onlajn upoznavanja, napala i seksualno zlostavljala dve žene, jednu u Klajdbenku 2016. godine, a drugu u Glazgovu 2019.
Sudija Skot rekao je da u slučaju Brajsonove postoji ogromna rizik od ponovnog krivičnog dela, dodavši da ona i dalje oštro negira ono što je počinila i tvrdi da su se žrtve urotile protiv nje.
Skot je priznao da se Brajsova može smatrati „na neki način ranjivom“, zbog traumatičnih iskustava iz detinjstva, ali je dodao: „Iako vi vidite sebe kao žrtvu u ovoj situaciji, vi to niste i vaša ranjivost uopšte nije izgovor za ono što ste uradili ovim ženama.“

Slučaj Isle Brajson izazvao je mnogo polemike nakon smeštanja Brajsonove u ženski zatvor Kornton Vejl, i mnogi političari i aktivisti iskazali su ozbiljnu zabrinutost za bezbednost žena koje „dele ćeliju“ s transrodnom seksualnom silovateljkom. Brajsonova je zato ubrzo premeštena u mušku ustanovu, na intervenciju odlazećeg prvog ministra Škotske, Nikole Sterdžona. Škotski sekretar pravosuđa Kit Braun naredio je hitnu reviziju slučaja, i Škotska zatvorska služba (SPS) donela je odluku da zaustavi smeštanje svih transrodnih zatvorenika sa istorijom nasilja nad ženama u ženske zatvore. Protivnici reformi škotske vlade u pogledu priznavanja polova rekli su da je slučaj potvrdio njihovu zabrinutost zbog nedostatka zaštitnih mera u zakonu.

Brajsonova se prvi put se pojavila na sudu 2019. kao Adam Grejem, i obe žrtve su poznavale svog napadača pod tim imenom. Prva žrtva svedočila je putem unapred snimljenog video snimka. „Silovanje je trajalo pola sata“, rekla je ona. „Naravno, bila sam jako uplašena. Bol u stomaku bio je nesnosan. Jednostavno, nisam znala šta se dešava.“

Druga žrtva, koja je svedočila putem video linka uživo, rekla je sudu da je Brajsonova nastavila sa seksualnim odnosom iako je ona rekla da prestane. „Rekla sam da prestane, ali on (Brajsonova, ex Adam Grejem) je samo nastavio, i tada sam samo zatvorila oči i radila ono što je želeo.

Svedočeći tokom suđenja, Brajsonova je govorila o svojoj identifikaciji kao transrodnoj osobi koja datira još iz perioda kada je imala 4 godine, ali i o tome da je odluku o „tranziciji“ donela tek s 29. Optužena je tvrdila da su obe žene pristale na seks.

Sudija Skot smatra da je Brajsonova zapravo izabrala ove dve žene zbog njihove ranjivosti i da ih je silovala u njihovim domovima jer su se tamo osećale najbezbednije.
Sud je saslušao silovateljku, koja se pojavila na sudu noseći plavu periku, obučena u crne helanke i fluorescentnu ružičastu jaknu. Ona je i dalje u procesu potpune promene pola, te se nalazi na snažnim dozama hormona.

Edvard Targovski, advokat optužene, smatra da traumatično detinjstvo čini njegovu klijentkinju ranjivom. Takođe, Targovski dodaje da Islina odluka o promeni pola, do koje je došlo tek nakon silovanja, nije naknadna ideja cinično osmišljena da prouzrokuje blažu kaznu.

Opširnije