Smanjenje libida: Zašto do njega dolazi i kako da vratite strast u vezu?

od strane | apr 30, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Izbegavate dodire vašeg partnera, izmičete mu iz naručja ili koristite spavaću sobu samo za spavanje. Ne, to ne znači da je ljubav nestala. Smanjenje libida može biti uzrok tome, ali to postavlja pitanje kako da vratite strast u vezu?

Smanjenje libida: Uzroci

Libido je osnova reproduktivnog sistema koji ima sposobnost da raste i opada tokom života, ali on ne bi trebalo da bude stalno u opadanju. Libido je seksualna privlačnost prema osobi suprotnog pola. Mnoge žene doživljavaju povremeno smanjen libido. Ponekad savršeno zdrave žene u reproduktivnom dobu odjednom osećaju smanjenje libida i odbijaju partnera pos raznim izgovorima.

Međutim, takvo ponašanje može biti problem po vezu i odnose.  Postepeno će muškarac i žena početi da se udaljavaju jedno od drugog, pojaviće se hladnoća i nerazumevanje. Nedostatak harmonije u seksualnom životu stvara probleme i u svakodnevnom životu. Međutim, da biste razrešili ovaj problem, morate biti iskreni sa sobom. Razlozi za smanjenje libida može biti jedan od sledećih:

 • Ne osećate privlačnost prema partneru iako ste nekada bili uzbuđeni zbog njega
 • Niste nikada ni doživeli osećaje uzbuđenja sa partnerom
 • Niste nikada želeli nekoga i ne razumete osećaj privlačnosti

Međutim, postoje i medicinski razlozi za smanjenje libida.

Medicinski razlozi za smanjenje libida

Svaka žena u nekom momentu oseća smanjenje libida. U postporođajnom periodu, tokom dojenja, većina žena primećuje smanjenje libida i to je sasvim prirodno. Takođe, libido će biti smanjen i u drugoj polovini menstrualnog ciklusa jer se smanjuje nivo estrogena i testosterona. Ovo je slučaj i tokom menopauze. Međutim, osim ovih trenutaka, libido može biti smanjen i iz drugih medicinskih razloga.

 • Stres
  Stres se uvek prvo manifestuje na reproduktivnom sistemu. Drugim rečima, stres mnogo utiče na vaše šanse za trudnoću, dok libido obezbeđuje seksualno ponašanje koji dovodi do trudnoće. Tokom periode produženog stresa, sinteza progesterona se zaustavalja, a nivo kortizola se povećava.
 • Oralni kontraceptivi 
 • Prekomerna konzumacija alkohola
 • Prekomerna fizička aktivnost i niskokalorične dijete
 • Depresija
  Smanjen libido ćesto ide uz depresiju. Uzimanje antidepresiva takođe smanjuje libido. Tokom depresije, psiha je preopterećena, javlja se apatija, a organizam počinje da štedi energiju smanjenjem libida.

Psihološki uzroci

Libido takođe zavisi od psiho-emocionalnog stanja. Smanjenje libida je u mnogim slučajevima je uzrok preterane napetosti povezane sa seksom. Evo šta mogu biti uzroci:

 • Ogorčenost na partnera
  Ovo je česti uzrok smanjenja libida. Rešenje ovakvom uzroku jeste da otvoreno porazgovarate sa partnerom i rešite problem. Vrlo brzo ćete videti poboljšanje.
 • Negativna seksualna iskustva u prošlosti
  U ovom slučaju može biti u pitanju seksualno zlostavljanje, loše prvo seksualno iskustvo ili psihološka trauma. Mnoge žene se stide da pričaju o tome i time čine sebe (a i partnera) sve nesrećnijim. Razgovor sa psihologom bi trebalo da pomogne.
 • Sramota
  Postoje porodice u kojima je seks tabu tema. Postepeno se zbog toga stiče osećaj da je seks nešto prljavo, neprijatno i zabranjeno. Jedini način da se zaštitite od tog prljavog jeste da se zaštitite od seksualnih aktivnosti jer je to sramota.
 • Zabranjeno uživanje u životu
  Neke žene zbog svog vaspitanja i pogleda na svet, zabranjuju sebi da primaju radost i zadovoljstvo od života. Ovakav tip žena se vodi mišlju da se sreća mora zaslužiti i zbog toga beskrajno nesvesno traže priliku da pate. To se manifestuje i u seksualnim odnosima, birajući partnere koji ih ne privlače.
 • Strah od trudnoće
  Zdrav libido je jedan od najvažnijih znakova zdrave žene. Ako iz nekog razloga žena ima strah od trudnoće, onda žena podsvesno može da percipira seks kao nešto potencijalno opasno. Kao rezultat, telo smanjuje proizvodnju polnih hormona i smanjuje libido.

Što pre počnete da tražite rešenje, pre ćete rešiti problem. Psiholozi imaju veliku stopu uspešnosti u rešavanju ovakvih problema. Osim toga, možete pokušati i sledeće:

 • Idite zajedno u ekstremnu avanturu.
  Ništa ne pokreće strast kao adrenalin. Izaberite ono što vam se oboma sviđa i idite.
 • Razmislite o kratkom romantičnom putovanju. 
  Provedite ugodan vikend zajedno. Isključite telefone i posvetite se samo jedno drugom.
 • Eksperimentišite u spavaćoj sobi
  Ako ste nekada bili stidljivi, sada je najbolje vreme da to promenite. Ispunite seksualni život novim utiscima.

Dakle, smanjenje libida često potiče iz psiholoških razloga. Pre svega, najbitnije je da razumete sebe kako biste rešili ovaj problem. I ne brinite, rešenje postoji. Samo treba da se posvetite sebi.

AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Najnovije na portalu Marie Claire

Opširnije