Seksualna disfunkcija kod žena: Zašto se javlja i kada je razlog za zabrinutost?

od strane | apr 7, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Seksualna disfunkcija kod žena je mnogo češća pojava nego što mislimo. A kada je razlog za brigu?

Da bi se dijagnostikovala seksualna disfunkcija kod žena, odnosno problemi sa dobijanjem zadovoljstva od intimnosti, potrebno je razmotriti niz aspekata.  Osim toga, na seksualnu želju utiče upotreba moćnih lekova i stanje fizičkog zdravlja: ​​visok krvni pritisak, bolesti srca, onkologija. Takođe je poznato da depresija i anksioznost izazivaju pad nivoa libida kod skoro polovine pacijenata.

Lekari napominju: da bi se dijagnostikovala seksualna disfunkcija, žena mora da posmatra određene simptome najmanje šest meseci i da joj izazivaju ozbiljnu nelagodnost. Pošto ne postoji norma po pitanju učestalosti seksa i nivoa privlačnosti, trebalo bi da se fokusirate isključivo na svoja osećanja.

Ako je samo partner žene zabrinut za vas, ili ako samo misli da bi trebalo da se oseća drugačije, važno je da o tome razgovarate. Moguće je da će poboljšanje komunikacije biti prvi korak ka rešavanju problema, saglasni su stručnjaci i navode da se ovaj problem razlikuje od prave seksualne disfunkcije koja sprečava žene da žive punim životom.

1. Poremećaj uzbuđenja

Smanjenje seksualnog interesovanja može se manifestovati u dva oblika: kada žena doživljava nagli pad uzbuđenja dugo vremena i kada ga uopšte ne doživljava, čak i uz emocionalnu privlačnost prema partneru. Da bi se dijagnostikovala ova posebna vrsta disfunkcije kod žene, ona mora imati još najmanje tri simptoma od sledećeg:

  • nedostatak želje;
  • nedostatak seksualnih fantazija;
  • nespremnost da započne seksualnu aktivnost ili reaguje na aktivnost partnera;
  • nedostatak seksualnog zadovoljstva;
  • nemogućnost ponovnog rasplamsavanja želje stimulacijom;
  • oštećena fizička reakcija na uzbuđenje.

Kada žena otkrije da stvari koje su je nekada uzbuđivale više ne izazivaju emocije, vredi se obratiti seksologu. Ako nema drugih simptoma, verovatno je da problem nije u disfunkciji, već u stresu, prezaposlenosti ili sukobima sa partnerom.

2. Bolni seksualni odnosi

Ova vrsta seksualne disfunkcije uključuje nekoliko bolesti istovremeno: dispareuniju, vaginizam, bol u karlici, poremećaj penetracije, strah i anksioznost tokom penetracije. U procesu dijagnoze važno je saznati koliko dugo žena ima ove simptome i da li su možda posledica početka menopauze, tokom koje većina doživljava suvoću i atrofiju zidova vagine.

Koliko dugo ovo traje? Da li je uvek bilo ovako? Na ova pitanja treba odgovoriti kako bi se stekla potpuna slika bolesti i postavila što tačnija dijagnoza, što ne mora uvek biti seksualna disfunkcija.

3. Seksualna disfunkcija kod žena- Anorgazmija

Lekari razlikuju dve vrste ove bolesti. Ovo je primarna anorgazmija, kada žena nikada nije doživela orgazam, i sekundarna, kada je iznenada izgubila sposobnost da uživa u seksu u celini ili delimično.

Da bi se dijagnostikovao ovaj poremećaj, žena mora imati jedan od sledećih simptoma:

  • retkost orgazama ili njihovo potpuno odsustvo;
  • značajno smanjen intenzitet orgazama.

Pored toga, važno je tačno razumeti sa kojom vrstom stimulacije ona nailazi na problem. S tim u vezi, vredi zapamtiti da samo oko 25% žena redovno doživljava orgazam tokom penetrativnog odnosa, dok ostale pronalaze druge načine da uživaju.

lepotaizdravlje.rsFizkes / iStock via Getty Images

Najnovije na portalu Marie Claire

Opširnije