Šekspir festival proslavio deseti rođendan!

od strane | jul 15, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

U prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima završio se prvi deo Šekspir festivala, drugi deo će 12. oktobra biti zatvoren gostovanjem pozorišta Pitera Bruka „Théâtre des Bouffes du Nord“ i Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlote Rempling.

Tokom deset godina, koliko festival postoji, u Vili Stanković su se odigrale 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta. A sam festival postao je jedan od naprestižnijih ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi.

Ove godine program je otvoren premijernim izvođenjem predstave „Bogojavljenska noć“ koja je nastala saradnjom Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Mladi glumački ansambl sa scene je ispraćen ovacijama publike.

Deo iz predstave Bogojavljenska noć

 
 
 

Drugo veče bilo je predviđeno za možda najpoznatiji Šekspirov komad „Romeo i Julija“ koji je izvelo Jerevansko državno kamerno pozorište.

Predstava „Magbet, košmar za dvoje“ turskog Tiyatro BeReZE zbog lošeg vremena preselila se u Novi Sad ali je donela hrabru i izuzetno zabavnu adaptaciju Magbeta. Na kraju predstava „Perikle“ u izvođenje londonskog Flute Theatre, bila je očaravajuća i narodski rečeno „šlag na torti“ ovog jubilarnog festivala.

Publika je uživala u predstavama

 
 

Treba svakako napomenuti i prateći program festivala, koji je i ove godine uključio inventivna i hrabra tumačenja Šeskpira. Nakon izvođenja predstave „Perikle“, u okviru glavnog programa, ansambl je ovu predstavu, adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom, putem serije senzornih igara na Kamernoj sceni SNP-a, izveo za osobe sa autizmom.

U Pozorištu mladih izvedena je predstava iz Njujorka „Posle Otela“ autorke Gie Forakis, originalna crna komedija kroz koju nas ovoga puta vodi jedna od čuvenih Šekspirovih „Luda“.

I kako reče proslavljeni reditelj Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, citirajući Oberona u’’Snu letnje noći ’’: ’’To ispade bolje nego što sam očekiv’o’’.

Direktor TO Inđija Milan Bogojević sa lepšom polovinom

 
 hellomagazin.rsNikita Milivojević osnivač festivala ispred makete rođendanske torte

Pročitajte još

Opširnije