Seks zdravlje čuva: Tako kaže telo

od strane | jun 17, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Da seks zdravlje čuva, uverićete se i sami ako dešifrujete signale koje vam telo šalje

Žene potcenjuju vrednost seksa, a muškarci je precenjuju. I samo doktori podsećaju: ovo je prirodni fiziološki proces. A ako se polno zrela osoba time ne bavi sistematski, telo će mu to svakako reći. Među uobičajene znake apstinencije, ubrajaju se promene raspoloženja, napetost i nervoza, problemi s aknama. Međutim, to nisu jedini problemi…

Seks zdravlje čuva: A ako ga nema dovoljno?

Stručnjaci kažu da bi apstinencija mogla biti jedan od faktora koji uzrokuje sledeće tegobe:

Smanjen prag bola

Ovo je najizraženije kod žena. Ako je ranije bol tokom menstruacije bio jedva primetan, onda kada je telu potreban seks, menstruacija postaje bolnija. Ovo važi i za muškarce. Svaka povreda ili ogrebotina postaje uočljivija nego ranije. Sve zbog nedostatka hormona endorfina koji se proizvodi tokom seksa i deluju kao morfijum.

Često se razbolevate

Seks poboljšava imunitet, što znači da se smanjuje rizik od razbolevanja. Naučno je dokazano da ljudi koji imaju redovne seksualne odnose imaju 30% više antitela u svom telu od onih koji apstiniraju.

Nesanica

Šta mislite zašto muškarci zaspu odmah nakon seksa? To j povezano s oksitocinom – hormonom koji se proizvodi tokom orgazma. Ima snažno umirujuće dejstvo. Ako ne možete da zaspite noću ili planete za svaku sitnicu, možda jednostavno nemate dovoljno seksa i vaše telo vam na to ukazuje.

Rasejanost i loše pamćenje takođe su tajni telesni signali koji ukazuju da vam je samo potreban seks. Tokom orgazma cirkulacija krvi u celom telu odvija maksimalnom dozvoljenom brzinom, kao rezultat toga, mozak je obogaćen velikom količinom kiseonika i počinje da radi bolje.

Seks povećava grudi…

Ova činjenica deluje neverovatno, ali je istinita. Ispostavilo se da se tokom seksa grudi povećavaju u veličini, a sve zbog pojačanog protoka krvi. Ako imate redovan seksualni život, onda efekat postaje kumulativan.

nd3000/gettyimages.co.uk

Najnovije na portalu Marie Claire

Opširnije