Seks posle 50-te: Mitovi u koje treba da prestanete da verujete!

od strane | jun 7, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Seks posle 50-te nije nikakva tabu tema niti nešto što nije prirodno i što se ne dešava… 

Iz nekog razloga se veruje da je telesna komunikacija prerogativ mladih, a u starijoj dobi nema želje za vođenjem ljubavi sa partnerom. Međutim, u stvarnosti stvari uopšte nisu takve. Uprkos činjenici da dolazi do hormonskog poremećaja i slabljenja libida, ljudi u zrelijim godinama i te kako imaju romantične vrele noći. Razbijmo sve predrasude!

Mit 1. Kako muškarci stare, njihov seksualni nagon se smanjuje

Muški libido zavisi ne toliko od starosti koliko od nivoa hormona testosterona. Problem smanjenja seksualne želje  može zadesiti muškarca bilo kog uzrasta. To ima veze sa načinom života i opštim zdravljem.

Ako partner ne pati od patologija endokrinog sistema, narušenog imuniteta, preteranog stresa, neuhranjenosti, loših navika i drugih problema, može biti energičan do duboke starosti.

Mora se priznati da ritam savremenog života i nepovoljni psihološki faktori utiču na libido čak i mlađih muškaraca. Tako da možete produžiti svoj seksualni život kroz zdrav način života.

Da li vežbanje može da izazove seksualno zadovoljstvo?


Mit 2. Nakon menopauze, žena nije zainteresovana za seks

Kritični dani kod žene zaustavljaju se na pozadini hormonalnih promena i prestanka proizvodnje estrogena. Upravo to doprinosi prestanku menstrualnog ciklusa. Ali to nema nikakve veze sa seksualnom željom i aktivnošću. Postoje, naravno, i prateće fiziološke poteškoće, ali su sve one potpuno rešive.


Mit 3. Seks posle 50-te postaje monoton.

Možda je najbolji citat na ovu temu 74-godišnjeg legendarnog režisera Dejvida Linča: „Seks je neverovatan fenomen. To je kao džez: možete slušati jednu pop pesmu koliko god puta želite.“ Odnosno, moguće je uživati u istoj akciji ceo život. Samo treba malo da, kao u džezu, menjate istu melodiju i dobićete zadovoljavajući rezultat.

Tokom godina, pojavljuju se i prednosti – žena već zna šta voli i mnogo joj je lakše da postigne zadovoljstvo od neiskusne mlade devojke.

Mit 4. Nesavršeno, ostarelo telo odbija partnera

Ništa ne ometa komunikaciju kao vaši sopstveni kompleksi. Svi smo različiti. Neko je previsok ili nizak, ćelav ili kovrdžav, sa velikim bokovima ili ravnim grudima. Na sreću, stečene bore ni na koji način ne kvare ženu, a celulit mogu imati dame bilo kog uzrasta.

Mit 5. Seks posle 50- smirenost i manja želja za seksom.

Opšte emocionalno raspoloženje postaje smirenije i uravnoteženije. Ali mnogi tokom ovog perioda uzvikuju: „Život tek počinje! To je zbog činjenice da je do ovog uzrasta postignuto materijalno blagostanje, deca su odrasla, a zdravlje je i dalje prilično snažno.

Do ovih godina, osoba je savršeno proučila potrebe tela i uravnotežila ih sa svojim mogućnostima. Nema nesigurnosti, stidljivosti i straha od intimnosti. Psihološki, ništa vas ne sprečava da volite i budete voljeni. I pored svih hormonskih promena u telu, seksualna želja kod muškaraca i žena traje ceo život.

L&Z Instagram nagradni foto konkurs – „Mladenci“

Lepota i zdravljeRidofranz/GettyImagesPlus

Najnovije na portalu Marie Claire

Tantrički seks u 7 koraka

Između posla, dece i drugih svakodnevnih stresora i obaveza, seks može početi da gubi važnost – sve manje je prioritet, sve više nešto što utiskuje…

Opširnije