Preminuo Roberto Kavali: Slavni italijanski modni kreator umro u 83. godini

od strane | apr 13, 2024 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Preminuo Roberto Kavali

Preminuo Roberto Kavali u svojoj 83. godini, prenose strani mediji. On je prvi put lansirao svoj brend 1970. godine i razvio inovativni proces štampe na koži i teksasu, izgrađujući globalni modni i životni biznis sa svojim inovativnim smelim animalističkim printovima, džinsom ukrašenim draguljima i seksi haljinama.

Preminuo Roberto Kavali, ceo svet tuguje

Preminuo Roberto Kavali u Firenci. Kavali je potekao iz porodice umetnika, pošto je njegov deda Đuzepe Rosi bio vodeća ličnost pokreta Makijajoli, sa radovima izloženim u galeriji Ufici u Firenci.

Njegovo bogatstvo navodno vredi 500 miliona dolara, a nedavno je, u svojoj 82. godini postao otac šestog deteta, koje je dobio sa svojom 38-godišnjom devojkom iz Šveđanke Sandrom Nilson.

Pročitajte Dok svi pričaju o Draganinom razvodu on je saopštio prelepe vesti – Pevačica pored njega blista što dokazuje i fotografija

– 1970. bio sam dizajner broj jedan na svetu; ljudi poput Armanija nisu bili ništa pored mene. Sada, ako mi je preostala još jedna želja u životu, to je pronalaženje nove tkanine koja je raznovrsna i divna kao teksas – kaže kralj mode Roberto Kavali.

(Photo by Tim P. Whitby/Getty Images for Vogue & The Dubai Mall)

To može izgledati kao neobična izjava, ali Roberto Kavali nije običan čovek. Tokom karijere koja je trajala skoro šest decenija, otvoreni maestro italijanskog stila pokazao se kao titan u svetu mode koji se žestoko nadmeće, pretvarajući svoje ime u svetski brend i okupljajući sledbenike koje čine neke od najglamnijih svetskih ličnosti, uključujući Viktoriju Bekam, Šeron Stoun i Madona.

Pročitajte Modni spektakl – Brojne poznate ličnosti podržale kreatora

Čovek čiji su blistavi, ženstveni dizajni učinili da mu je poznato, rođen je u Firenci 15. novembra 1940. Odrastao je u kreativnom okruženju i veran porodičnoj tradiciji – njegov deda je bio proslavljeni italijanski umetnik – upisao se u lokalnu umetnost institut kao mladić. Tamo se specijalizovao za dizajn tekstila, ušavši u svet mode kada je serija cvetnih printova na pletivama koje je dizajnirao kao student privukla pažnju velikih italijanskih proizvođača čarapa.

Do svojih ranih 30-ih on se etablirao u Parizu uz naručivanje od Hermesa i Pierre Cardina i debitovao je sa svojom prvom kolekcijom. Glamurozni dizajni su se pokazali popularnim kod džet seta, a 1972. je otvorio svoj prvi butik u St Tropeu.

(Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Preminuo Roberto Kavali, evo kako je gradio svoj put

Bio je to prvi korak na putu ka carstvu koje će se prostirati širom sveta i narasti na procenjenu vrednost od 1,8 milijardi funti. Godine 1978. Roberto je zamoljen da sudi na takmičenju za mis Austrije. Jedna od takmičarki, 18-godišnja Eva Duringer, plasirala se na drugo mesto na takmičenju, ali je osvojila srce tada razvedenog Kavalija.

Par je počeo da izlazi, venčali su se dve godine kasnije i imaju troje dece. Dizajner ima i dvoje dece iz prvog braka. Eva je nastavila da služi kao poslovni partner svom kreativnom supružniku. Upravljala je reklamnim kampanjama i licencama carstva Kavali, koje se kreće od štamparija do dodataka i kućne kolekcije.

Eva i Roberto su se razveli 2010. Od 2014. izlazi sa manekenkom Sandrom Nilson koja je 45 godina mlađa od njega; rodila mu je šesto dete, Đorđa 2023. godine.

(Photo by John Phillips/Getty Images for Vogue & The Dubai Mall)

Roberto je živeo sa porodicom u vili u brdima Firence, okružen prirodom i divljim životinjama koje inspirišu životinjski print, džunglu i cvetne motive, dok leta provode na njegovoj 41-metarskoj jahti koja se preliva, zabavljajući poznate prijatelje.

Modni dizajner ima decu Tomasa i Kristinu sa svojom prvom suprugom Silvanelom Đanoni, sa kojom se oženio 1964. pre nego što su se razveli 10 godina kasnije.

Potom se 1980. oženio austrijskom modnom kreatorkom Evom Marijom Diner, sa kojom je imao troje dece, Roberta, Rajčel i Danijela. On je ranije govorio o svom teškom detinjstvu i grubom vaspitanju kroz koje je prošao nakon što mu je ubijen otac.

– Nisam imao lako detinjstvo. Moj otac je upravo bio kod Nemaca u julu 1944, u napadu na Kastelnuovo dei Sabioni. Bio je geometar, radio je za rudnik u Valdarnu… Nisam govorio do 18. godien. Ipak, život je bio ljubazan prema meni (i bio sam) nagrađen… za sve.

AUTOR: SVET

IZVOR: Glossy

FOTO: Photo by Gareth Cattermole/Getty Images for Vogue & The Dubai Mall

Pročitajte i…

Opširnije