Predsjednik Ugande odbio da potpiše zakon protiv homoseksualnosti:…

od strane | apr 21, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Museveni, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Ugande Joveri Musevni odbio je da potpiše kontroverzni novi zakon protiv homoseksualnosti koji u nekim slučajevima predviđa smrtnu kaznu, i traži da bude izmijenjen tako da omogući rehabilitaciju onih koji bi da se pokaju i „vrate normalnim životima“.

Musevnijeva odluka saopštena je kasno sinoć nakon što se on sastao sa poslanicima svoje stranke, a gotovo svi oni su prethono podžali zakon, usvojen u parlamentu prošlog mjeseca.

Na sastanku je odlučeno da se zakon vrati u parlament „uz predloge za njegovo poboljšanje“, navodi se u saopštenju vlade.

Musevni je na sastanku u Kampali osudio homoseksualnost uz tvrdnju „Evropa se pogubila“.

„I zato oni traži i da se mi pogubimo“, rekao je Musevni, kako pokazuje snimak emitovan na državnoj televiziji UBC.

Musevni je pohvalio poslanike zbog toga što su usvojili zakon, koji je naišao na međunarodnu osudu.

„Čestitam vam na tako čvrstom stavu“, rekao je on u objavljenom snimku. „Dobro je da ste odbacili pritisak imperijalista. A ovo im ja kažem kažem. Kad god mi dođu, ja im kažem: ‘Ajde ućuti“.

Predsjednikov portparol je rekao da se Musevni ne protivi strogim predloženim kaznama, ali želi da poslanici obrate pažnju na „pitanje rehabilitacije“.

Musevni je rekao poslanicima da nema zamjerki na kazne, već na pitanje rehabilitacije osoba koje su se u prošlosti upuštale u homoseksualne odnose, ali bi željele da ponovo žive normalnim životima, prenio je portparol.

„Dogovoreno je da se zakon vrati u parlament, radi dorade pitanja rehabilitacije, pre no što bude potpisan i stupi na snagu“, rekao je portparol Sandor Valusimbi na Tviteru.

Homoseksualnost je već ilegalna u Ugandi, zemlji na istoku Afrike, na osnovu zakona iz kolonijalne ere koji zabranjuje seksualne akte „protivne prirodi“. Kazna za njegovo kršenje je doživotna robija.

Musevni je pod pritiskom međunarodne zajednice da ne potpiše zakon, a SAD su upozorile Ugandu na ekonomske posledice ako zakon stupi na snagu.

Zakon, međutim, uživa široku podršku u Ugandi, uključujući crkvene krugove i druge koji su i tražili donošenje drakonskog novog zakona.

Njega je predložio jedan opozicioni poslanik, sa ciljem, kako je rekao, da se kažnjavaju „promovisanje, regrutovanje i finansiranje“ LGBTQ aktivnosti u zemlji.

Od 389 poslanika ugandskog parlamenta, samo dva su bila protiv.

Njime se uvodi smrtna kazna za krivično delo „homoseksualnosti višeg stepena“, a doživotna zatvorska kazna za „homoseksualnost“.

Pod „homoseksualnošću višeg stepena“ podrazumijevaju se seksualni odnosi koje počine osobe zaražene HIV-om, ili sa maloljetnicima i drugim kategorijama ranjivih ljudi.

Uvedena je kazna do 20 godina zatvora za oni koji brane ili promovišu prava LGBTQ osoba.

Do 14 godina zatvora biće kažnjen onaj ko „pokuša homoseksualnost višeg stepena“, dok se „homoseksualnost u pokušaju“ kažnjava sa do 10 godina zatvora.

Homoseksualnost je kriminalizovana u više od 30 zemalja na afričkom kontinentu koji ima 54 zemlje.

Opširnije