Pokrenuta istraga u slučaju Filipinke: Bračni par iz Beograda je navodno držao kao roba

od strane | feb 13, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Nakon saznanja ASTRA tima da je državljanka Filipina, Samanta (pravo ime poznato redakciji) navodna žrtva trgovine ljudima, odnosno, da ju je jedna naša imućna porodica maltene držala kao roba, policijski službenici PU za grad Beograd, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za suzbijanje krvnih, seksualnih, saobraćajnih delikata i trgovine ljudima postupali su po navedenom predmetu.

Piše:

Blic

2

0:00/
0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

trgovina-ljudima

Nakon preduzetih mera i radnji iz naše nadležnosti o svim saznanjima do kojih se došlo obavešteno je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Blic preporučuje

Naime, kako je VOICE objavio, Samanta je navela da su joj oduzeli pasoš i da je skoro dva meseca obavljala kućne poslove u domaćinstvu jedne imućne porodice u Beogradu što se pretvorilo u izrabljivanje.

Pre nego što je došla u Srbiju, stupila je u kontakt s pravnicom Manuelom Armić, rukovoditeljkom odeljenja za korporativno pravo za posao sa inostranstvom.

– Rekla mi je da postoji porodica iz Srbije koja bi htela da me zaposli. Imala sam intervju s njima. Nisu mi rekli koliko je velika kuća, već samo da imaju dadilju i četvoro dece i da će im trebati pomoć s njima. Ništa detaljnije. Ali sam ipak prihvatila, jer sam već imala iskustva rada sa decom – objasnila je državljanka Filipina.

Ugovor je kako navode bio fiktivan.

Ona je, kako navodi, bila pod stalnom prismotrom, a kretanje van kuće je bilo strogo kontrolisano.

– Kad god bih želela da izađem, sa mnom bi uvek išao njihov vozač. Ako želim da odem kod sestre (koja takođe radi po domaćinstvima u Srbiji), on bi me odvezao, sačekao sat vremena ili koliko u parku, i onda bi me dovezao do kuće – objašnjava ona.

Ophođenju poslodavca prema njoj svedočio je i vozač koji je u to vreme takođe bio angažovan u domaćinstvu. Njegov identitet je poznat redakciji VOICE-a.

– Mi je odvedemo, i onda nam oni kažu ispratite je da negde ne odu, i imali smo instrukcije. Ona je imala instrukcije da mora da sedi u parku na klupi sa sestrom. Ne može da ide u kafić, ne može da ide u tržni centar, ne može nigde – rekao je on.

Ni pasošem nije mogla slobodno da raspolaže, već joj je bilo rečeno da će ga čuvati poslodavac dok ne dobije boravišnu dozvolu.

– Nije mi bilo jasno zbog čega su odlučili da ga zadrže. Često sam putovala i pre, a pasoš bi uvek bio uz mene, ništa mi se ne bi desilo. Oni bi mi onda rekli da ću se izgubiti, ili da mi ne treba pasoš, jer svakako nemam boravišnu dozvolu, pa će oni biti odgovorni za sve što mi se desi – kaže.

– Problemi su počeli kada sam im tražila da mi vrate pasoš“, smatra Samanta.

Prema njenim rečima, poslodavac joj je ograničavao slobodne dane, a osujećeno je bilo i njeno putovanje u Novi Sad. Tokom dva meseca joj nije bio isplaćen prekovremeni rad, kao ni deo druge plate.

(VOICE)

Opširnije