PEDOFIL UMRO U ZATVORU: Mučki zlostavljao decu dok je bio nastavnik u školi!

od strane | maj 16, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara


Srbija Danas

Foto: Profimedia

Osuđeni silovatelj dece, čiji su zločini nedavno istaknuti u opsežnom državnom izveštaju o seksualnom zlostavljanju i prikrivanju u nadbiskupije Baltimora, umro je prošle nedelje u zatvoru, saopštila je zatvorska agencija Merilenda.

Džon Merzbaher (81) služio je četiri doživotne kazne nakon što je 1995. godine osuđen za silovanje zbog seksualnog zlostavljanja dok je bio nastavnik u katoličkoj srednjoj školi u Baltimoru 1970-ih.

Umro je u petak prirodnom smrću u ambulanti u Vestoveru, u Merilendu, saopštili su zvaničnici državnih zatvorskih službi. Merzbaherovi zločini su dobili novu pažnju poslednjih nedelja objavljivanjem izveštaja Kancelarije državnog tužioca Merilenda, koja je godinama sprovodila istragu seksualnog zlostavljanja dece u nadbiskupiji. Otkriveno je da je više od 150 sveštenika i drugih povezanih sa nadbiskupijom Baltimora decenijama seksualno zlostavljalo više od 600 dece, često nekažnjeno.

OSMEH IZ PAKLA ZALEDIO SUDNICU: Brutalno ubila dvoje dece, a njena reakcija na presudu izaziva mučninu! (FOTO)

OSMEH IZ PAKLA ZALEDIO SUDNICU: Brutalno ubila dvoje dece, a njena reakcija na presudu izaziva mučninu! (FOTO)

(VIDEO) „OKO JE HTELO DA MI ISKOČI IZ GLAVE!“ Doživela moždani udar tokom vožnje, pa upalila kameru – snimak LEDI KRV!

(VIDEO) „OKO JE HTELO DA MI ISKOČI IZ GLAVE!“ Doživela moždani udar tokom vožnje, pa upalila kameru – snimak LEDI KRV!

POGINULA DVA PILOTA: Prva fotografija srušenog aviona u blizini NATO baze u Nemačkoj! (FOTO)

POGINULA DVA PILOTA: Prva fotografija srušenog aviona u blizini NATO baze u Nemačkoj! (FOTO)

Izveštaj, koji oslikava užasnu sliku najstarije katoličke biskupije u SAD, smatra Merzbahera „najočiglednijim primerom sistemske zloupotrebe“ koju su počinili neklerikalni članovi nadbiskupije, uključujući đakone i nastavnike katoličkih škola. Prethodne istrage bile su uglavnom fokusirane na sveštenike koji su zlostavljali decu. Tokom svog vremena kao nastavnik u srednjoj školi katoličke zajednice u južnom Baltimoru, Merzbaher je terorisao učenike dok je školsko rukovodstvo gledalo na drugu stranu, navodi se u izveštaju.

Istražitelji ga intervjuisali u zatvoru

Silovao je i maltretirao desetine učenika i učenica, a jednom je ispalio pištolj u školi i više puta pretio da će ubiti decu ili njihove porodice ako bilo kome kažu šta radi, navodi se u izveštaju. Istražitelji su ga intervjuisali u zatvoru, a on je negirao da je uradio bilo šta loše, navodi se u izveštaju, koji postavlja značajna pitanja o tome ko je u nadbiskupiji znao za njegovo zlostavljanje i nije ga pozvao na odgovornost. Školu je napustio 1979. godine.

Kada je 1995. godine osuđen za silovanje jedne studentkinje, tužioci su imali dokaze da je zlostavljao i 13 drugih, ali su odbili da podignu optužnicu u tim slučajevima jer je već služio doživotnu zatvorsku kaznu, navodi se u izveštaju.

– Sada je, kao i uvek, važno vreme da zadržimo one preživele žrtve koje je Merzbaher tako duboko povredio u našim molitvama. Nadbiskupija se moli za njihovu snagu i za njihovo dalje izlečenje – navodi se u saopštenju Nadbiskupije Baltimora. Nekoliko dana nakon što je izveštaj državnog tužioca objavljen prošlog meseca, guverner Merilenda Ves Mur potpisao je zakon kojim se okončava zastarelost tužbi za seksualno zlostavljanje dece, koja je stupila na snagu 1. oktobra. Promena zakona je već donela nekoliko pretnji žrtava građanskim parnicama.

Opširnije