Papa Franjo: Seksualno zadovoljstvo dar od Boga

od strane | jan 19, 2024 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Papa Franja, koji ima 87 godina, poglavar je Katoličke crkve od 2013. godine, Foto: Getty Images

Papa Franja kaže da je seksualno zadovoljstvo „dar od Boga“ koji treba „disciplinovati strpljenjem“.

On takođe upozorava na pornografiju, za koju je objasnio da donosi „zadovoljstvo bez obaveze“ i da može dovesti do zavisnosti.

Papa je govorio na opštoj audijenciji u Vatikanu u sredu.

Deo propovedi o porocima i vrlinama bio je usmeren na ono što je papa Franja nazvao „demonom požude“.

Papa je rekao da požuda „razara odnose među ljudima“ i dodao da su „dnevne vesti dovoljne da dokumentuju ovu stvarnost“.

„Koliko su veze koje su započele na najbolji način kasnije postale toksične?“, upitao je.

Papa je to prokomentarisao nekoliko dana nakon što se njegov novi šef doktrine, kardinal Viktor Manuel Fernandez, našao na udaru kritike zbog knjige koju je napisao i objavio krajem 1990-ih pod naslovom „Mistična strast: duhovnost i senzualnost“.

Knjiga, koje više nema u štampi, govorila je o ljudskoj seksualnosti i pružila detaljne opise muških i ženskih iskustava tokom orgazama.

U razgovoru za katoličku onlajn publikaciju Kruks, kardinal Fernandez je rekao da je knjigu napisao kada je bio mlad i da je „sigurno ne bi“ napisao sada.

Konzervativni komentatori su knjigu nazvali „perverznom“, a jedan je rekao da pokazuje da je kardinal Fernandez „nesposoban“ da bude šef Dikasterija za doktrinu vere.

Ovo nije prvi put da papa Franja ili kardinal Fernandez izazivaju gnev konzervativnih članova katoličke zajednice.

U decembru je kardinal Fernandez predstavio tekst, koji je kasnije odobrio papa Franja, u kojem su detaljno opisane smernice koje dozvoljavaju sveštenicima da blagosiljaju istopolne veze koje se još smatraju grehom.

Iako je kardinal Fernandez naglasio da taj stav ne potvrđuje status istopolnih parova u očima Katoličke crkve, za mnoge konzervativce je šteta učinjena.

Kardinal Gerhard Miler, koji je bio poglavar crkvene doktrine pod papom Benediktom XVI, osudio je ovaj vatikanski dokument.

U dugačkom odgovoru objavljenom na internetu, kardinal Miler je rekao da bi sveštenik koji blagosilja homoseksualnu zajednicu počinio „svetogrdni i bogohulni čin“.

„Prema kriterijumu ove vrste blagoslova, mogla bi se onda blagosloviti i klinika za abortuse ili mafijaška grupa“, rekao je kardinal Miler.

Crkveni dostojanstvenici širom sveta takođe su objavili izjave u kojima osuđuju odluku, uključujući američke konzervativce, koji su dugo bili glasni u protivljenju papinim planovima za reformu Katoličke crkve.

Tenzije su dostigle najviši nivo kada je Papa izbacio otvorenog kritičara, američkog kardinala Rejmonda Berka iz njegovog stana u Vatikanu i ukinuo mu platu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Opširnije