Luizijana bi mogla da bude prva država koja primenjuje hiruršku kastraciju

od strane | jun 5, 2024 | Ljubav i seks | 0 KomentaraVesti

Svet

Luizijana bi mogla da bude prva država koja primenjuje hiruršku kastraciju

Prema nacrtu zakona koji je odobrio lokalni parlament Luizijane, osobe koje su počinile seksualne zločine protiv dece mogu da budu osuđene na hiruršku kastraciju, preneli su danas američki mediji navodeći da je potrebno da i guverner ove američke savezne države potpiše zakon da bi mogao da stupi na snagu.

Blic

Komentara 0

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Operacija

Zakon koji je u ponedeljak velikom većinom usvojen u parlamentu Luizijane dozvoliće sudijama da nalože hiruršku kastraciju osobama osuđenim za teška seksualna krivična dela poput silovanja dece mlađe od 13 godina, prenosi Rojters.

Kabinet guvernera Džefa Landrija, republikanca iz Luizijane, za sada nije nije odgovorio na pitanje medija da li guverner namerava da potpiše zakon.

Hemijska kastracija već u zakonima pojedinih država SAD

Nekoliko država, uključujući Luizijanu, Kaliforniju i Teksas, već imaju zakone koji sudijama daju moć da narede hemijsku kastraciju u nekim slučajevima, što je manje invazivna mera jer podrazumeva uzimanje lekova koji blokiraju hormone.

„Ukoliko guverner Landri potpiše zakon, Luizijana bi bila prva država koja bi dozvolila sudijama da narede hiruršku kastraciju kao kaznu„, saopštilo je Nacionalno udruženje za racionalne zakone o seksualnim prestupima (NARSOL), koje se protivi ovom predlogu zakona.

(Tanjug)

Opširnije