Kako loš seksualni život utiče na brak?

od strane | feb 11, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Loš seksualni život može da uruši i najčvršću emotivnu zajednicu. Evo na koji način seksualni problemi utiču na brak i kako to da prevaziđete

Kažu da seks nije glavna stvar u vezi, ali ako ima problema u seksualnom životu, onda ih svakako ne treba ignorisati. U braku, problemi u seksualnom životu uvek znače nešto više. To nije samo apstinencija iz ovog ili onog razloga. Nedostatak seksa u braku za posledicu ima gubitak intimnosti, čak i onda kada se partneri vole i poštuju.

Seksualni život je jedna od dve najznačajnije komponentne braka

Seksualno nekompatibilni par je kao ulje i voda u jednoj čaši. Oni su možda zajedno, ali nikada ne mogu biti istinski bliski. I šta god da kažu skeptici, seks je neophodan u svakoj ozbiljnoj vezi iz mnogo razloga. Ako bi bilo moguće izdvojiti samo dva važna faktora na kojima počiva uspešan brak, to bi bila sposobnost iskrene komunikacije i zdrava seksualna aktivnost.

Kako seksualni problemi mogu uništiti brak?

Odnedavno psiholozi imaju poseban termin – aseksualne veze. Ovako se označava veza u kojoj par ima seksualne odnose manje od 10 puta godišnje. U takvoj vezi jedan ili oba partnera vrlo brzo počinju da se osećaju neželjeno i neseksualno, što dovodi do pojave raznih vrsta psihičkih problema.

Često se nedostatak seksualnog interesa doživljava kao signal da je drugi supružnik izgubio interesovanje ili da ima aferu. Ovo je posebno često ukoliko se partner koji oseća smanjenu potrebu za seksom, zatvori i boji se da podeli ono što ga tišti. Ovo opet ukazuje na dublji problem -problem neshvaćenosti i komunikacije među partnerima.

Čets razlog za loš seksualni život jeste neslaganje temperamenata. U takvom paru, partner, čiji je temperament blaži, potpuno kontroliše seksualni život svog supružnika. To često vodi u prevaru i u razvod.  Onaj kome treba više seksa nije u stanju da se pomiri sa idejom da će morati da ograniči svoje želje do kraja života.

Šta učiniti ako seksualni problemi uništavaju odnose?

Problemi u seksu su simptom, a ne bolest. Ovo je zaista znak da nešto nije u redu u vezi, ali najverovatnije nije sve tako loše kao što mislite. Nažalost, loš seks često zasenjuje sve pozitivne aspekte partnerstva. Stoga je važno što preciznije formulisati problem bez obezvređivanja prednosti braka.

Najgore što možete da uradite je da prihvatite situaciju u nadi da će problem biti rešen sam od sebe. Problem ne samo da neće biti rešen, već će zarasti u gomilu drugih koji nisu direktno povezani sa seksom. A najvažniji problem biće nedostatak poverenja, iskrene komunikacije.

Uloga otvorenog, iskrenog razgovora u vezi je neverovatno važna. Sam po sebi, takav razgovor može da pruži partnerima osećaj intimnosti i udobnosti, što može biti i prvi korak u rešavanju problema u seksualnom životu. Kada su dvoje ljudi otvoreni jedno prema drugom, kada postoji veza između njih na nivou srca i na nivou uma, ta veza se prenosi i na telesni nivo.

Šta da radi (a šta ne) ako se vaš partner ohladio?

Budite ljubazni i pažljivi jedno prema drugim van spavaće sobe. Zahvalite svom partneru, zagrlite ga, učinite ga srećnim. Briga je najbolji način da kažete partneru da je drag i poželjan. Ako su zdravstveni problemi uzrok lošeg seksa, dogovorite se da ih rešite zajedno, a da to ne bude njegov lični problem.

Ako je potrebno, dogovorite se da zajedno zatražite pomoć. Otvoren razgovor i poverljiva komunikacija sami po sebi verovatno neće rešiti sve probleme koji postoje u vezi. Ali ovo je prvi korak koji otvara put onima koji su spremni da se bore za svoju vezu i za partnera.

diegocervo/getttyimagesplus

Opširnije