Fantazije o seksu: Iskreno, da li treba da ih potisnete i kada su štetne?

od strane | jun 14, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Neke fantazije o seksu su bezazlene ali postoje i one koje ne možemo da priznamo ni sebi, a ni svom partneru. Šta one govore o vama?

Recimo da muškarac mašta o ženi, a onda treći muškarac upada u njegovu fantaziju, zbog čega se oseća dobro. Sama po sebi, ova misao može ozbiljno da uplaši i osramoti mnoge muškarce.

Ili žena mašta. Nosi je u naručju do spavaće sobe, krevet je posut laticama ruža, sveće gore, a onda se prizor zamenjuje ulicom, i on više nije vatreni mačo, već nepristojan čovek kome nije stalo do njenog zadovoljstva.

Fantazije mogu delovati suludo jer narušavaju uobičajenu sliku o sebi. „Ja sam pristojna žena, zašto bih, zaboga, sanjala razvrat i poniženje?“ Otkrivamo vam u nastavku da li ima razloga za brigu.

Zašto imamo česte fantazije o seksu?

Razlozi za fantazije su različiti i često su ogledalo problema (ličnih ili u vezi sa partnerom).

Odraz obrazaca ponašanja ili traume. Ako branite sebi zadovoljstvo ili ako ne cenite sebe, možete sebi dozvoliti seksualne odnose samo ako prethodno budete povređeni. Ili jednostavno dozvoljavanje partneru bilo čega, bez ikakvih ograničenja i obaziranja na to šta vi zaista želite. Ovako mogu da se pojave fantazije o povređivanju sebe.

Fantazije o povređivanje druge osobe. Moguće je da ste nekada bili duboko povređeni i sada pokušavate da ojačate svoju poziciju, zamišljajući kako ponižavate partnera. Ne plašite se takvih misli, to je samo način da povratite kontrolu nad situacijom barem u svojoj glavi. Ali ako to postane deo seksualne igre, pobrinite se da van spavaće sobe granice budu drugačije izgrađene.

Način da se oslobodite preteranog pritiska ili hiperresponzibilnosti. Uzrok vaših sekusualnih fantazija može biti bežanje od problema na poslu ili u porodici. Upečatljiv slučaj toga je opsesivna masturbacija, koja se pojavljuje kod ljudi tokom teških životnih perioda.

Pokušaj da se podigne samopoštovanje. Neuspesi u stvarnom seksualnom životu mogu se nadoknaditi pobedama u mašti.

Bekstvo od problema u vezi. Umesto da se borite za svog parnera i intimnost sa njim, moguće je da zamišljate sebe sa bivšim ili komšijom. Ovo može dodatno produbiti nemire u vezi.

Želja za sticanjem novih iskustava. U stvarnosti, pričati o seksu i pokušati nešto novo može biti teško. Ali interesovanje za novo ne vodi nigde, tako da osoba dobija zavidno iskustvo bar u svojoj glavi.

Bezazlene seksualne fantazije. Mišićavi komšija pojavljuje se u vašoj glavi ne zato što imate unutrašnji problem ili loš seks sa partnerom, već zato što vam je komšija prosto fizički privlačan. Ili vam je samo dosadno i želite da se oslobodite napetosti.

Da li su seksualne fantazije opasne?

Svi imaju seksualne fantazije i nemoguće ih je samo isključiti. Da li je to u uopšte neophodno? Postoje tri tipična slučaja.

Želim ali neću. Uglavnom su seksualne fantazije apsolutno bezopasne i ne vode nikuda. Žena šeta ulicom, vidi zgodnog muškarca, malo sanja o tome da ga upozna i mirno se vrati kući svom voljenom mužu. Ništa se nije desilo, samo lep film u vašoj glavi i to je poptuno u redu.

Želim i hoću. Druge fantazije su praktičnije prirode i mogu se realizovati u životu. Na primer, želja da začinite svoj intimni život dodavanjem nekih igračaka, novih poza, ludih mesta za seks. O tome možete razgovarati sa partnerom doneti zajedničku odluku. Ipak, vodite računa da nisu sve fantazije vredne diskusije jer mogu povrediti vašeg partnera.

Ne želim i neću. Postoje veoma mračne fantazije koje nikako nećemo uneti u praksu. Na primer, mnoge žene imaju fantazije o nasilju, ali nijedna od njih ne želi da se to desi u stvarnosti.

Da li vam je potrebna pomoć?

Pre svega, priznajte sebi svoje fantazije. O čemu god da sanjate, to su samo slike i ništa ne znače o vama. Ne krivite sebe za pogrešne misli, ne kažnjavajte se i ne plašite se da oslobodite svoju seksualnost.

Moguće je i neophodno razgovarati o seksualnim fantazijama sa partnerom, samo pažljivo. Ako se to kosi sa njegovim sistemom vrednosti, to može ozbiljno poljuljati poverenje između vas.

Važno: ako vas posete fetiši o nasilju, pedofiliji i bilo kakvim fantazijama gde su granice druge osobe narušene ili ne postoje granice sopstvenog bola, posavetujte se sa stručnim licem.

Opširnije