Da li je papa katolik, da li je Orban diktator: Eho papine posete Mađarskoj

od strane | apr 30, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

EPA-EFE/VATICAN MEDIA

Papa Franja je napravio drugu po redu posetu Budimpešti, za manje od dve godine. On će se u prestonici Mađarske sastati sa izbeglicama i ostalim manjinskim grupama. Ovo putovanje premijeru Viktoru Orbanu, koji je jedan od najvećih „protivnika“ izbeglica, bliskom saradniku Rusije i najvećem protivniku prava homoseksualaca, daje veliku političku mogućnost, piše New Yourk Times.

Prema procenama analitičara, papa Franja i Orban dele istu želju po pitanju rata u Ukrajini, a to je da se što pre završi, a ovo putovanje papa Franja okarakterisao je kao hrišćansko jedinstvo. On u ovoj poseti vidi priliku za „ponovnim prigljenjem“ mađarske katoličke crkve. Vatikan je saopštio da je ova trodnevna papina poseta, u kojoj će se sastati sa Orbanom, izbeglicama i siromašnima, potpuno drugačija od prethodne.

U Vatikanu ističu da bi ovo trebalo da se samtra papinom prvom zvanična posetom Mađarskoj, naglašavajući da je ovo njegovo prvo putovanje nakon hospitalizacije, kao i da će jasno izneti svoje nesuglasice sa Orbanom.

Kritičari Orbanove politike smatraju da poseta ide u prilog njegovoj politici, kakve god da su papine namere ovim dolaskom. Narod misli da će Orban ovo iskoristiti kao priliku za političku podršku starijeg stanovništva, kod kojih je Papa Franja pogotovu popularan.

Pre dve godine, kada je zbog dužeg borvka u Slovačkoj, papa nagovestio da će možda odustati od sastanka sa Orbanom, mađarski mediji, na koje Orban ima veliki uticaj, vređali su Franju zbog „antihrišćanskog ponašanja“ i zbog „nanošenja štete u hrišćanskom svetu“.

Tokom tog putovanja, Franja je imao samo srdačne reči u svom zvaničnom susretu sa Orbanom, koji je sebe prikazao kao branioca hrišćanskih vrednosti u Evropi od stranih migranata i učinio sebe herojem za pristalice tvrdokorne desnice.

„Vaša zemlja je mesto u kome ljudi različitih populacija žive zajedno“, rekao je tada Franja tokom sastanka sa mađarskim biskupima, za koje analitičari kažu da su pod Orbanovim okriljem i finansiranjem već duže vreme.

Međutim, mađarski zvaničnici tvrde da, koliko god da su papa i Orban neistomišljenici po pitanju migracija, Usklađeni su u želji da se agresija u Ukrajini okonča.

U prvim mesecima rata, papa Franja, posebno ističući sklonost Vatikana da ostane neutralan kako bi zaštitio katolike širom sveta i ne bi li sačuvao šanse crkve da igra konstruktivnu ulogu u potencijalnim mirovnim pregovorima, nije uspeo da naglasi veličinu Ruske agresije i njegovog neodobravanja iste.

Ali, pod kritikama ukrajinskih lidera i uz sve više pitanja o njegovom nasleđu, papa je jasnije govorio protiv invazije, rekavši u avgustu da je Ruska Federacija pokrenula rat koji je „moralno nepravedan, neprihvatljiv, varvarski, besmislen, odvratan i koji predstavlja svetogrđe. ”

U novembru je, takođe, uporedio rusku invaziju na Ukrajinu sa genocidom u Holodomoru, kada je politika sovjetskog diktatora Josifa Staljina dovela do strašne gladi u Ukrajini.

Orban je, s druge strane, odbio da Kijevu isporuči oružje i zapretio je da će staviti veto na sankcije EU Moskvi. Mađarska i dalje dobija veliki deo svog gasa iz Rusije i blokirala je napore da se sankcionišu patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, Putinov verski zaštitnik, koga je papa jednom upozorio da se „ne pretvara u Putinov oltar“.

Ipak, Orban nastoji da sebe i papu prikaže kao dva čoveka na istoj strani, jer su obojica pozivali na prekid vatre i na mirovne pregovore. Tokom govora u februaru, on je tvrdio da su oni jedini u Evropi pozivali na mir u Ukrajini.

Analitičari kažu da je to jednostavno Orbanov manir. On radi ono što najbolje ume, “vidi političku priliku i zgrabi je”.

„Orban je kralj oportunista“, rekao je Mateo Zola, novinar i urednik East Journal-a, portala fokusiranog na Centralnu i Istočnu Evropu. „Mađarska želi da se pokaže kao centar oko koga može da se zamisli izgradnja dijalog između Moskve i Evrope ili Zapada. A papino putovanje legitimiše ovu ulogu.”

Vatikan je, umesto toga, pokušao da ovo pitanje predstavi kao papinu želju da bude bliži narodu Ukrajine.

„Bićemo samo nekoliko stotina kilometara od granice sa Ukrajinom“, rekao je Bruni, portparol Vatikana, pre putovanja. „Svakako možemo očekivati da će biti reči o njegovom bolu zbog sukoba i potrazi za mirom.”

Papa Franja se sastaje sa nekim od ukrajinskih izbeglica koje su ostale u Mađarskoj, iako su milioni prošli kroz zemlju od početka ruske invazije. Kada je Orban, prošle godine, posetio Vatikan, papa mu se zahvalio što je prihvatio izbeglice.

Susret sa izbeglicama daće mu priliku da osudi nepovoljan položaj migranata u Evropi, posebno zato što mnogi nastavljaju da se dave prelazeći Sredozemno more, kako vreme postaje sve toplije.

Javno mnjenje, uključujući i katolike, toliko podržava Orbana po pitanju migranata, da čak i ako papa “baci rukavicu”, analitičari sumnjaju da bi to bilo važno.

„Težina stvari koje će on reći o migraciji je nula“, rekao je istoričar Botoni. “U ovom trenutku, nula.”

Stručnjaci tvrde da, osim ukoliko papa Franja ne formira opozicionu stranku, teško da će se mnogo stvari promeniti.

Opširnije