(VIDEO) UOČEN „PRST SMRTI“ NA ANTARKTIKU, UBIJA SVE ŠTO DOTAKNE! Snimak JEZIVE pojave širi se internetom, naučnici U ŠOKU

od strane | mar 10, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Brinicle ili ledeni stalaktit zvuči kao nešto što je ispalo iz naučno-fantastičnog filma: ledeni prst koji se polako spušta odozgo i smrzava sve što dodirne. Reč je o neobičnom podvodnom fenomenu kojeg možemo videti u dubinama Antarktičkog okeana.

Reč brinicle složenica je dve engleske reči – brine (so) i icicle (ledenica). Ledeni prst putuje od ledene ploče prema dnu, a proces smrzavanja isteruje so te pravi intenzivnu hladnoću. Slanu vodu koja se ne može zamrznuti zbog visoke koncentracije soli pa zbog toga tone prema dnu.

Koncentrisana slana voda dovoljno je hladna da zamrzne okolnu morsku vodu te, kako putuje prema dnu, formira cevasti oblik s unutarašnjim zidom koji se neprestano otapa i spoljnim zidom koji se neprestano zamrzava te putuje prema dnu stvarajući ledeni stalaktit.

Ovaj složeni proces prvi je put zabeležen u šezdesetim godinama prošlog veka, ali prvi je put snimljen 2011. Uprkos svim saznanjima, njegov nastanak još nije u celosti objašnjen, piše Guardian.

Ledeni stalaktit može imati prečnik od 25 centimetara, a raste nekoliko metara dnevno. Nakon što dodirne tlo, počne se širiti kao ledena ploča spojena za dno. Širenje ove površine toliko je brzo da može uloviti morske zvezde, ježeve i druge spore morske organizme, ulovivši ih i zamrznuvši na mestu.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs