(VIDEO) SAD SE BAŠ ZAKUVALO! RUSI OBORILI AMERIČKU RAKETU, PENTAGON ĆUTI, KAO NIJE OBAVEŠTEN! Rat ulazi u najopasniju fazu, više nije u igri samo Ukrajina!

od strane | mar 28, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Protivvazdušni odbrambeni sistemi presreli su osamnaest projektila iz višecevnih raketnih bacača HIMARS i jednu vođenu raketu GLSDB, navodi se u dnevnom izveštaju ministarstva.

Rusija se ne šali

Ova municija je zajednički projekat Boinga i švedskog Saaba, koji su bombi dodali raketni motor i prilagodili je lansiranju iz zemaljskih sistema, prenele su Novosti.

Saab tvrdi da domet visokopreciznog projektila premašuje 150 kilometara (postojeći ukrajinski projektili imaju domet od 80 kilometara).

Vašington je prvi put najavio isporuku ovih bombi Ukrajini u januaru.

Kako je za RIA novosti objasnio vojni ekspert Aleksej Leonkov, Kijevu je potrebna GLSDB kako bi udaljili višecevne raketne bacače HIMARS dalje od linije fronta, gde su ranjivi za rusku vojsku.

Govoreći o prednostima ovih bombi, pored povećanog dometa, ekspert je primetio visoku preciznost gađanja stacionarnih ciljeva po nižoj ceni u poređenju sa raketama za HIMARS koje su dostupne u Kijevu.

Pored toga, GLSDB je sposoban za male manevre, menjajući putanju leta.

Oružane snage Rusije još se nisu susrele sa takvom municijom na bojnom polju, ali sposobnost da se nosi sa takvim objektima je svojstvena sistemima PVO Tor-M2 i Pancir-S1, zaključio je Leonkov.

Kirbi: Ne možemo da potvrdimo

S druge strane, Bela kuća nije potvrdila izveštaje da je ruska vojska oborila vođenu bombu GLSDB isporučenu Ukrajini.

Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi poručuje da ne može da potvrdi ruske izveštaje da su oborili jednu od ovih granata. 

– Video sam izveštaje štampe, ali ne možemo da ih potvrdimo. Ranije smo obećali da ćemo ovu municiju prebaciti u Ukrajinu, ali koliko njih i gde se sada nalaze, potrebno je da saznate od Pentagona – rekao je on, prenosi TASS.

Ministarstvo odbrane Rusije je 28. marta prvi put saopštilo da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli vođenu bombu GLSDB u zoni NVO.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs