Uzeo vlast u Beogradu tesnom većinom, a kaže da SNS nema legitimitet! Đilas licemer „zaboravio“ kako je došao na čelo prestonice

od strane | feb 21, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Kad je pravio tanku većinu sa SPS prebezima, koji su prethodno potpisali sporazum s radikalima, Đilasu je sve bilo legitimno.

„Srbija protiv nasilja“, čiji je gazda lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, tvrdi da koalicija SNS-SPS, plus nekoliko odbornika iz grupacije Branimira Nestorovića (koja se u međuvremenu juče podelila), ne bi bili legitimna vladajuća većina sa svojih 57 odbornika.

Međutim, kad je taj isti Đilas 2008. formirao vlast u Beogradu sa socijalistima i postao gradonačelnik sa 58 odbornika, uključujući tu i manjinsku podršku LDP, tad je sve bilo legitimno?! I sve bez obzira na to što je SPS već postigao i potpisao dogovor da gradsku vlast pravi sa Srpskom radikalnom strankom, a da Aleksandar Vučić bude gradonačelnik.

Na beogradskim izborima 11. maja 2008. lista „Za evropski Beograd – Boris Tadić“ osvojila je 45 mandata, „SRS – Tomislav Nikolić“ 40, „DSS – Nova Srbija – Vojislav Koštunica“ 12, „LDP-Čedomir Jovanović“ sedam i lista SPS – PUPS – JS šest odborničkih mandata.

Foto: Zoran Sinko

 

Socijalisti su već bili dogovorili većinu s radikalima i DSS, ali su se predomislili i prešli na stranu DS. Tako je vlast u Beogradu formirana od demokrata – 45 mandata, socijalista, koji su do tada bili opozicija – šest mandata, uz manjinsku podršku LDP – sedam odbornika, čime su uspeli da prebace neophodnu većinu od 55 odbornika. Na taj način je upravo Dragan Đilas izabran za gradonačelnika Beograda. I to je tada bilo legitimno.

Danas, kad naprednjaci imaju većinu od pretpostavljenih 57 odbornika, to je đilasovcima nategnuto i nelegitimno. Lista „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ na izborima u decembru 2023. osvojila je 49 odborničkih mandata, socijalisti pet odbornika, Đilasova lista „Srbija protiv nasilja“ 43 odbornika. Novi DSS je osvojio sedam mandata, a lista „Mi – glas iz naroda“ šest odbornika.

Na dvostruke aršine đilasovaca podsetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Legalne većine ima. U ovom trenutku mi imamo legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika. Potrebno je 56. Mi smo razgovarali, ja sam rekao i svi smo bili saglasni po tom pitanju, da mi moramo da pravimo razliku u odnosu na onaj period kad su ljudi upravljali ovom zemljom na nelegitiman način – rekao je Vučić na RTS.

Foto: Informer

 

Tada je naveo upravo primer iz 2008.

– Mi smo tada imali većinu u gradu, ali su socijalisti pod pritiskom Dragana Đilasa i Borisa Tadića i Demokratske stranke, napustili ono što se naziva legitimna volja Beograđana i formirali su potpuno nelegitimnu vlast zajedno s njima, doduše legalnu. I bez obzira što je bila apsolutno nelegitimna, ja sam, pošto je to legalno, čestitao onima koji su upravljali gradom. Mi ne želimo da budemo neko ko će na nelegitiman način da upravlja bilo čime – objasnio je Vučić.

REZULTATI 2008.

Za evropski Beograd – Boris Tadić 45
SRS – Tomislav Nikolić 40
DSS – Nova Srbija – Vojislav Koštunica 12
LDP-Čedomir Jovanović 7
SPS – PUPS – JS 6

* u mandatima

REZULTATI 2023.

„Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ 49
SPS 5
„Srbija protiv nasilja“ 43
Novi DSS 7
„Mi – glas iz naroda“ 6

* u mandatima

Opširnije

Izvor: Informer.rs