UKRAJINA OSTALA BEZ KLJUČNOG RESURSA

od strane | mar 15, 2023 | Vesti | 0 Komentara

List piše da su „mnogi od najiskusnijih boraca napustili ratište, što je navelo neke ukrajinske zvaničnike da posumnjaju u spremnost Kijeva da pokrene dugo očekivanu prolećnu ofanzivu“.

Američki i evropski zvaničnici procenjuju da je od početka ruske invazije početkom prošle godine poginulo ili ranjeno čak 120.000 ukrajinskih vojnika, u poređenju sa oko 200.000 na ruskoj strani, koja ima mnogo veću vojsku i resurse. Ukrajina drži u tajnosti broj svojih žrtava, čak i od svojih najbližih zapadnih saveznika, navodi list.

Priliv neiskusnih regruta dovedenih da nadoknade gubitke promenio je profil ukrajinskih snaga, za koje vojnici na terenu kažu da se suočavaju sa nedostatkom municije, uključujući artiljerijske granate i minobacače.

– Najvrednije u ratu je borbeno iskustvo – rekao je komandant bataljona 46. vazdušno-jurišne brigade, koji se identifikuje samo po pozivnom znaku Kupol, u skladu sa ukrajinskim vojnim protokolom.

– Vojnik koji je preživeo šest meseci borbe i vojnik koji je došao sa strelišta su dva različita vojnika. To su nebo i zemlja, a samo je nekolicina vojnika sa borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni – navodi Kupol.

Situacija sa ljudstvom dovodi u pitanje moguću kontraofanzivu ukrajinskih snaga, piše Vašington post.

„Čak i sa novom opremom i obukom, američka vojska veruje da su ukrajinske snage nedovoljne za napredovanje na celom džinovskom frontu, gde je Rusija podigla značajnu odbranu, tako da su trupe obučene da pronađu slabe tačke koje im omogućavaju da se probiju tenkovima i oklopnjacima“, navodi se u članku.

Mračne procene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizrečen, pesimizam sa prvih linija na hodnike vlasti u Kijevu, glavnom gradu, ocenjuje vašingtonski dnevnik. Nesposobnost Ukrajine da izvrši kontraofanzivu podstakla bi nove kritike da su Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici predugo čekali da ojačaju programe obuke i obezbede oklopna borbena vozila, uključujući „bredlije“ i „leoparde“.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs