STAV SRBIJE JE JASAN! Dačić: Formiranje ZSO test i za međunarodnu zajednicu

od strane | mar 22, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Dačić je u Beču, na konstataciju novinara da je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj rekao da je postignut dogovor, ali da je Vučić rekao da nema dogovora, ukazao da je najvažnije da je rečeno da se odmah formira ZSO.
 
Dok se ne formira ZSO, ne možemo dalje da razgovaramo o koracima implementacije. Vučić je jasno rekao da smo mi saglasni da implementiramo principe do naših crvenih linija koje smo istakli – rekao je Dačić.
 
Podsetivši da je on sa Hašimom Tačijem potpisao formiranje ZSO, naveo je da bi bio preterani optimista kada bi rekao da će se to odmah sutra i desiti, kada nije prethodnih10 godina.
 
– To je sada i test za međunarodnu zajednicu – poručio je Dačić.
 
On je naveo i da je jasno definisano da bi 10 opština činilo ZSO, od toga četiri na severu Kosova sa srpskom većinom.
 
Danima smo sedeli i pričali o tome. Jedva smo pristali na tako nešto i sada 10 godina treba da čekamo da se Kurti smiluje da je fomira. Mi ne verujemo u njihovu srpemnost, ali prihvatamo garancije evropskih pregovarača da će to tako i da bude – rekao je Dačić.
 
Na pitanje da li bi Srbija prihvatila članstvo Kosova u EU, odgovorio je da „nas niko ne pita ništa u EU, jer nismo članica“, ali i konstatovao da je Srbija odavno trebalo da postane članica Unije.
 
Kada je reč o odnosu prema Rusiji, Dačić je rekao da ne treba da se zaboravi da je SFRJ 1948. izašla iz svakog pakta sa SSSR-om, za razliku od istočnoevropskih zemalja koje su sada u EU, a koje su spremale i oružani napad na Jugoslaviju zbog sukoba sa Moskvom. 
 
– Kada je reč o EU, važno je da pričamo o Ujedinjenim nacijama, jer je to univerzalna organizacija koja daje potvrdu da li je neka država priznata ili nije. Samo o tome je reč – rekao je Dačić.
 
On je podsetio da je Srbija pre godinu dana potvrdila stav na Savetu za nacionalnu bezbednost i osudila kršenja teritorijalnog integriteta svake zemlje, pa i Ukrajine, ali se nije pridružila restriktivnim merama protiv Moskve. 
 
– Taj stav nije promenjen. Ako postoji potreba za preispitivanjem stave, time će se baviti nadležne institucije. Tačno je da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali isto tako je tačno da je obim spoljnotrgovinske razmene Rusije i Srbije opao. A, kako komentarišete to da je u mnogim zapadnim zemljama, koje su uvele sankcije, obim spoljnotrgovinske razmene povećan? Budite korektni prema svima. Našta razmena koju imamo sa Rusijom uglavnom se odnosi na naftu i gas – rekao je Dačić.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs