SIMPTOMI OVE OPASNE BOLESTI KRIJU SE U OKU!

od strane | mar 27, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Iz najnovijeg istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu „Acta Neuropathologica“ zaključuje se da se prvi simptomi Alchajmerove bolesti pojavljuju godinama unapred i to u očima.

– Oko je prozor u mozak – kaže oftamolog Kristin Grir, direktorka medicinskog obrazovanja na Institutu za neurodegenerativne bolesti u Boca Ratonu u američkoj sveznoj državi Floridi.

– Imate pogled na nervni sisem promatrajući krajnji deo oka, prema optičkom živcu i mrežnjači – dodala je ona.

Freepik.com

Cilj istraživanja, kako javlja CNN, je da pokuša da utvrdi kako analiza oka može pomoći u dijagnostikovanju Alchajmerove bolesti pre pojave samih simptoma. Kod obolelih osoba, upozoravaju stručnjaci, bolest je već uveliko napredovala do trenutka kada budu pogođeni pamćenje i ponašanje osobe.

– Alchajmerova bolest počinje da se razvija u mozgu godinama pre prvih simptoma gubitka pamćenja – ističe Ričard Isakson, neurolog koji je specijalizirao za Alchajmerovu bolest s Instituta za neurodegenerativne bolesti.

Promene u mrežnjači i mozgu

– Ukoliko bi lekari uspeli da identifikuju bolest u njenim najranijim fazama, ljudi bi mogli odabrati zdrav način života i mogli bi da kontolišu promjenjive faktore rizika, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa – rekao je Isakson koji, inače, nije učestvovao u istraživanju.

Kako bi saznali koliko rano se mogu uočiti znakovi kognitivnog propadanja, u sklopu nedavnog istraživanja naučnici su analizirali donirano tkivo mrežnjače i mozgova 86 osoba koje su prolazile kroz različite stepene mentalnog propadanja.

– Naša je studija prva koja pruža dubinske analize proteinskih profila i molekularnih, staničnih i strukturalnih uticaja Alhajmerove bolesti na mrežnjaču i kako oni korespondiraju s promenama u mozgu i kognitivnim funkcijama – rekla je koautorka studije Maja Koronio-Hamaoui, profeskorka neuorlogije i biomedicinske nuake u neprofitnom medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

– Te promene na mrežnjači povezane su s promenama u delovima mozga koji se nazivaju entorhinalni i temporalni korteks, središte za pamćenje, navigaciju i percepciju vremena – pojašnjava Koronio-Hamaoui.

Pixabay

Alchajmer

Ranije dijagnostikovanje

Istraživanje je pokazalo da su stanice propale su za 80 odsto kod onih s kognitivnim problemima. Radi se o stanicama odgovornim za obnovu i održavanje drugih stanica, što uključuje čišćenje beta-amiloida iz mozga i mrežnjače.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs