SAD zadržavaju nosač aviona u Mediteranu kako bi imale „opcije“ za odgovor na Srednjem istoku

od strane | apr 1, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Pentagon je odlučio da zadrži udarnu grupu nosača aviona u Mediteranu kako bi imao više vojnih „opcija“. Odluka je usledila nakon nedavnih napada na američke baze u Siriji, u kojim je ubijen jedan radnik, a više vojnika je zadobilo potres mozga.

Centralna komanda SAD (CENTKOM), koja nadgleda vojne operacije na Bliskom istoku, najavila je produžetak misije u petak, rekavši da se udarna grupa nosača aviona „Džordž H.V. Buš“ neće vratiti u SAD prema rasporedu.

Produžetak misije udarne grupe nosača aviona ‘Džordž H.V. Buš’, uključujući brodove ‘Zaliv Lejte’, ‘Delbert D. Blek’ i ‘Arktil’ pruža opcije za potencijalno jačanje sposobnosti CENTKOM-a da odgovori na niz nepredviđenih situacija na Srednjem istoku – istakao je portparol CENTKOM-a pukovnik Džozef Bućino u saopštenju.

Dodao je da će eskadrila jurišnih aviona A-10 takođe biti poslata na Bliski istok radi „ubrzanog razmeštanja“, ali nije naveo nijednu konkretnu zemlju kao njihovu destinaciju.

Američka mornarica izvestila je da je udarna grupa posetila zaliv Suda na Kritu 10. marta. Zaustavljanje je usledilo samo nekoliko dana po završetku vojne vežbe „Neptunov udar“ u Mediteranu, u kojoj je učestvovao 31 brod, uključujući nosač aviona i njegova pomoćna plovila, 135 aviona i više od 8.000 mornara i marinaca iz 21 zemlje.

Napadi dronovima na vojne ispostave SAD

Do produžetka razmeštanja dolazi nakon dva napada dronovima na američke vojne ispostave u Siriji, za koje je Vašington okrivio militantne grupe koje podržava Iran. Pored jednog ubijenog radnika, u napadima je ranjeno još 13 američkih vojnika, uključujući šest vojnika koji su zadobili potres mozga, navodi Pentagon.

Napadi su izazvali uzvratne američke vazdušne napade u kojima je navodno poginulo osam „militanta“, iako vojni portparol Patrik Rajder nije mogao da precizira koja je grupa bila meta.

Teheran je negirao bilo kakvu umešanost u napade dronovima, a Kejvan Hosravi, portparol Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost zemlje, upozorio je da će Iran odgovoriti na sve napade na svoje baze u Siriji.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs