Rusija uzima sve! Putin ih razbio i na ovom frontu! Zapadu ostalo još samo da prizna poraz!

od strane | mar 29, 2024 | Vesti | 0 Komentara

U toku su planovi za izgradnju ruske vojne baze u Centralnoafričkoj Republici (CAR), koja je pretrpela decenije nasilja i nestabilnosti, rekao je Aleksandar Bikantov, ambasador Moskve u toj zemlji.

Diplomata je u januaru naveo da je oko 1.890 ruskih instruktora, uključujući vojne specijaliste različitih profila, bilo u CAR i obučavalo pripadnike lokalne policije i vojske, pri čemu su vlasti zatražile da se njihov broj poveća.

Fidele Guanđika, viši savetnik predsednika CAR Faustina-Arčange Tuadera, potvrdio je odluku vlade da se poveća vojno prisustvo Rusije u toj afričkoj zemlji. On je novinskoj agenciji Afrička inicijativa ranije ove godine rekao da je vlada obezbedila zemljište u Berengu, 80 kilometara zapadno od glavnog grada zemlje, Bangija, za izgradnju kampa.

Guanđika je više puta pozdravljao saradnju u oblasti odbrane sa Rusijom, navevši prošlog jula da se, zahvaljujući pomoći Moskve, zemlja više ne plaši puča, uprkos naporima NATO-a i Zapada da destabilizuju Afriku.

Od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960, CAR decenijama muku muči sa nasiljem i političkom nestabilnošću, uključujući i šest vojnih udara. Savet bezbednosti UN uspostavio je mirovne snage 2014. i trenutno je u zemlji raspoređeno više od 13.000 vojnika koji bi trebalo da štite civile od nasilja. Napadi pobunjenika na vladu se, međutim, nastavljaju.

CAR i Rusija su 2018. potpisale vojni sporazum koji je otvorio put Moskvi za obuku oružanih snaga Bangija. Moskva je ranije isporučivala lako naoružanje snagama bezbednosti te afričke zemlje.

Zahtevajući povećanu podršku regionalnim naporima u borbi protiv terorizma i poboljšanju bezbednosti u problematičnim afričkim zemljama prošlog decembra, zamenica stalnog predstavnika Rusije u Savetu bezbednosti UN, Ana Evstignjejeva, ponovila je posvećenost Moskve nastavku saradnje u oblasti odbrane sa CAR u borbi protiv pobunjenika

sledeća vest

TV

Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO – om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u „Info jutru“ govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u „Info jutru“ govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

JOŠ TV VESTIOpširnije

Izvor: Informer.rs