Rusi rešetaju! Grmi sala Saveta bezbednosti! Ovo je istina o Iranu i Izraelu: Zapadu pred celim svetom sasuli istinu u lice!

od strane | apr 15, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja Saveta bezbednosti UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

– Ono što se dogodilo u noći 14. aprila nije se dogodilo u vakuumu. Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost Saveta bezbednosti UN, reakcija na eklatantan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju – primetio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, sednica Saveta bezbednosti UN o recipročnom napadu Irana na Izrael predstavlja paradu licemerja i dvostrukih standarda.

– Vrlo dobro znate da je napad na diplomatsku misiju po međunarodnom pravu casus belli. I da su se pod udarom našle zapadne misije, vi biste, bez oklevanja, preduzeli uzvratne mere i dokazivali u ovoj prostoriji da ste u pravu. Jer je za vas sve što se tiče zapadnih predstavništava i zapadnih građana sveto i mora biti zaštićeno – rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj kao u vezi sa napadom Irana na izraelske vojne objekte.

– Evo i danas se u Savetu bezbednosti odvija takva parada licemerja i dvostrukih standarda Zapada, koju je čak nekako nezgodno gledati – primetio je diplomata.

Kako je naveo, SAD, Velika Britanija i Francuska odbile su da potvrde nepovredivost diplomatskih objekata i rezultat toga je očigledan.

– Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su tada suštinski odbile da potvrde da se osnovni principi međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata, koji su sadržani u odgovarajućim Bečkim konvencijama, ravnopravno i podjednako primenjuju na sve države. Rezultat je, što se kaže, očigledan – rekao je Nebenzja, podsećajući da su SAD i Velika Britanija ranije odbile da razmatraju nacrt izjave Saveta bezbednosti UN o napadu na iranski konzulat u Damasku koji je predložila Rusija.

Nebenzja je dodao da Rusija takođe poziva Zapadni Jerusalim da sledi primer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

– Primećujemo signal Teherana da ne želi dalju eskalaciju borbenih dejstava sa Izraelom. Apelujemo na Zapadni Jerusalim da sledi njegov primer i odustane od prakse provokativnih vojnih akcija na Bliskom istoku, koje su pune izuzetno opasnih rizika i posledica širom regiona, i bez toga destabilizovanog usled eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba – zaključio je Nebenzja.

Rusija takođe smatra neprihvatljivim prećutkivanje osnovnih uzroka eskalacije sukoba na Bliskom istoku od strane niza zapadnih zemalja.

– Mnogi od vas danas nisu smogli hrabrosti da direktno ukažu da se sadašnja eskalacija na Bliskom istoku odvija u svetlu neviđene operacije Zapadnog Jerusalima u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali koja traje više od šest meseci – podsetio je on.

– Smatramo takvo prećutkivanje o osnovnim uzrocima trenutne krize neprihvatljivim, posebno u kontekstu situacije oko Irana koju eskaliraju naše američke i druge kolege – ocenio je Nebenzja.

Rusija poziva sve strane umešane u incident sa iranskim napadom na Izrael da pokažu uzdržanost, rekao je Nebenzja.

– Pozivamo sve strane uključene u incident na uzdržanost u kontekstu napete situacije na terenu u regionu Bliskog istoka i očiglednih rizika da sukob preraste u regionalnu konfrontaciju – istakao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva očekuje da će regionalne države sve postojeće probleme rešavati isključivo političkim i diplomatskim putem. On je dodao da Rusija smatra da je važno da da konstruktivno nastrojeni međunarodni igrači tome doprinesu.

– Mora se zaustaviti spirala konfrontacije i krvoprolića. Smatramo hitnim zadatkom cele međunarodne zajednice da uloži sve neophodne napore za deeskalaciju situacije. U suprotnom, region bi mogao da bude uvučen u začarani krug međusobnih napada i nasilja – naglasio je on.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs