Pozitivne promene u školama: Fizičko vaspitanje pet puta nedeljno dalo rezultate

od strane | apr 3, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Pilot-projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji se od septembra 2023. sprovodi u pojedinim školama, a koji predviđa pet puta nedeljno časove fizičkog vaspitanja i četiri puta za srednjoškolce, već pokazuje pozitivne promene kod dece, rekla je danas Tatjana Medved, predsednica Radne grupe tog pilot-projekta.

Ona je u izjavi za Tanjug posle sastanka Radne grupe izjavila da pomaka itekako ima, najviše kod dece u uzrastu od sedam do 12 godina.

Zaista se vide pozitivne promene kod dece, najviše kod đaka nižih razreda. Analize koje smo dobili iz razgovora i obilaskom škola koje su obuhvaćene projektom, od nastavnika, odnosno učitelja, to je da su im koncentracija i pažnja povećane, da se zaista vide promene. Naravno, kada svaki dan imate časove fizičke aktivnosti to mora da ima uticaj na njihove ostale aktivnosti u toku dana – istakla je Medved.

Kaže da je Radna grupa na sastanku prošla kroz sve korake koje su do sada napravili u okviru projekta i da se očekuje i održavanje planirannog javnog roditeljskog sastanka.

Možda ćemo promeniti formu, odnosno da na tim javnim roditeljskim ne bude više upoznavanje sa samim projektom, već koliko je učinjeno kroz projekat i koliki je značaj i fizičkog vaspitanja i aktivnosti, da ih imaju svakoga dana. Time nadoknađujemo i sve ono što i mi kao roditelji ne možemo da obezbedimo svojoj deci u toku dana – pojasnila je ona.

Posebno naglašava da je cilj da se od sledeće godine sva deca vrate u sistem da svake godine imaju sistematske preglede.

Oni se sada obavljaju svake druge godine, a ideja je da se to sada obavlja jednom godišnje. Dakle, za svu školsku decu, a kao što je Ministarstvo zdravlja i najavilo to je da će se lekarski pregledi frekventno obavljati na jednogodišnjem nivou, a Radna grupa teži ka tome da se to odvija u školama – istakla je Medved.

Ukazuje na to da je veoma važno da se zdravstveno stanje učenika proverava svake godine, jer na taj način može da se prati i fizička sposobnost te dece.

Medved poručuje da je od najvećeg značaja saradnja sa državnim institucijama i relevantnim ustanovama, kako bi projekat bio što uspešniji.

Kako smo na početku projekta spomenuli, svi državni organi i institucije iz delokruga sporta i sportske medicine treba da se uključe u ovo i da zajednički doprinesemo promeni stanja i dece i odraslih. Već u nedelju, 7. aprila pravimo manifestaciju saradnje sa Crvenim krstom. Svi nastavnici fizičkog vaspitanja i svi učitelji od prvog do četvrtog razreda dobiće obuku pružanja prve pomoći, ne samo kod životno ugroženih, već i kod saniranja povreda jer se to često dešava, te će svi moći da budu osposobljeni za to – rekla je Medved.

Rezultati Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upozoravaju da je u Srbiji sve veći broj gojazne dece, takođe da sve više mališana ima problem sa krivom kičmom i ravnim tabanima.

Sve se to i dešava zbog nedovoljne fizičke aktivnosti. Mi znamo da u tom ranom periodu sve to može da se ispravi bez odlaska kod fizijatra. Samo kroz vežbe i redovne aktivnosti od tih ranih godina. Kao neko ko je sa 50 godina i dalje u sportu i ko je odrastao u sportu, smatram da je izuzetno bitno to fizičko vaspitanje – poručila je Medved.

Pilot projekat sprovodi se od početka školske 2023/2024. godine u 95 škola: 73 osnovne i 22 srednje škole. Za 3.536 učenika časovi fizičkog organizovani su u okviru rasporeda časova, ali i tokom vančasovnih i vanškolskih aktivnosti, i to u 194 odeljenja: 172 odeljenja osnovnih škola i 22 odeljenja srednjih škola.

sledeća vest

TV

Live TV

Mogući su novi teroristički napadi u Rusiji! Ušli smo u novu fazu sukoba u Ukrajini! (VIDEO)

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je šverc eksploziva koji je iz Ukrajine, preko zemalja Evropske unije, trebalo da stigne u Rusiju, sakriven u pravoslavnim ikonama i crkvenim predmetima. Zaplenjeno je 27 improvizovanih eksplozivnih naprava, 70 kilograma plastičnog eksploziva i 91 električni detonator, a eksploziv se kretao na realiciji Ukrajina – Rumunija – Mađarska – Slovačka – Poljska – Litvanija – Letonija – Rusija. Krajnje odredište trebalo je da bude Moskva, a krijumčarenje je sprečeno u Pskovskoj oblasti, na granici sa Estonijom i Letonijom. Uhapšen je jedan osumnjičeni. Da li je ovom zaplenom sprečen još jedan teroristički napad u ruskoj prestonici, posle napda u „Krokus siti holu“? Na ovu temu je, u emisiji „Info jutro“ na Informer TV, govorila Danka Nešović, direktorka PEP akademije za avijaciju.

JOŠ TV VESTIOpširnije

Izvor: Informer.rs