NOVE VARNICE U AZIJI, KIM NE ODSTUPA NI PEDALJ… Severna Koreja ispalila još dve balističke rakete tokom manevara SAD i Južne Koreje!

od strane | mar 14, 2023 | Vesti | 0 Komentara

To je poslednji od nekoliko testova naoružanja u trenutku kada Seul i Vašington izvode svoje najveće zajedničke vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina.

Rakete su ispaljene oko 7.40 časova po lokalnom vremenu iz provincije Južni Hvangae, u blizini zapadne obale zemlje, i letele su oko 620 kilometara, saopštio je Generalštab Južne Koreje, prenosi Rojters.

Južnokorejska vojska je u visokoj pripravnosti i bliskoj koordinaciji sa SAD, navedeno je u saopštenju.

Vojska Južne Koreje „snažno je osudila“ potez Severne Koreje, nazvavši ponovljeno lansiranje projektila „teškom provokacijom koja ugrožava mir i bezbednost u regionu i kršenjem rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

Raketa je lansirana u trenutku velike 11-dnevne zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje pod nazivom „Štit slobode“, koja je počela u ponedeljak.

Japanski premijer Fumio Kišida saopštio je da Japan prikuplja informacije o raketi i da nisu potvrdili bilo kakvu štetu u zemlji u vezi sa lansiranjem. Sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da nije potvrđeno da su rakete doletele na teritoriju Japana ili u ekskluzivnu ekonomsku zonu.

„Vidimo da Severna Koreja želi da dalje pojačava provokativne akcije, uključujući lansiranje projektila i nuklearne testove“, naveo je Macuno.

Reuters

Severna Koreja lansira balističku raketu

Odgovor na „pravi rat“

On je naglasio da će Tokio nastaviti blisko da sarađuje sa SAD i Južnom Korejom u vezi s vojnim potezima Pjongjanga i prikupljati i analizirati informacije uz pojačan nadzor.

Indo-pacifička komanda SAD saopštila je da poslednja lansiranja ne predstavljaju neposrednu pretnju američkoj vojsci ili teritoriji, kao ni saveznicima SAD, ali je navela da „nelegalni program naoružanja Severne Koreje ima destabilizujući efekat“.

Lansiranje dolazi dva dana nakon što je Pjongjang probno ispalio dve strateške krstareće rakete sa podmornice, i manje od nedelju dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un naredio vojsci da intenzivira vežbe za odvraćanje i odgovor na „pravi rat“ ,ako to bude potrebno.

Severna Koreja saopštila je da je ispalila dve krstareće rakete sa podmornice kako bi pokazala spremnost armije u situaciji kada „američki imperijalisti i njihove korejske marionete sprovode antisevernokorejske vojne manevre“

SAD su zatražile neformalni sastanak članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji, koji će biti održan u petak. Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje osudilo je planirani sastanak kao „najintenzivniji izraz“ američke „neprijateljske politike“ prema Pjongjangu i upozorilo da će biti potrebne „najteže kontramere“, navodi Rojters.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs