Nova šokantna saznanja o masakru u Moskvi! Poznato kako su teroristi regrutovani za stravičan zločin!

od strane | mar 28, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Oni koji su izvršili teroristički napad u Krokus siti holu regrutovani su preko Telegram kanala „Glas Horasana“, koji pripada avganistanskom krilu Islamske države i radi u Tadžikistanu, rekao je za RIA Novosti izvor upoznat sa situacijom.

– Pregledali smo materijale u vezi sa konkretnom osobom. Postoji potvrda naših kolega u kojoj se navodi da je bio na Telegram kanalu gde su ljudi regrutovani za terorističke napade. Reč je o Telegram kanalu „Sadoi Khuroson” („Glas Horasana”) – rekao je sagovornik agencije.

Sada je ovaj Telegram kanal, koji je pripadao tadžikistanskom krilu Islamske Države, koji iz Avganistana kontrolišu teroristi Vilajata Horasana (ogranak IS*), obrisan iz razloga nepoznatog izvoru.

Dopisnici agencije su se pobrinuli da se ovaj kanal ne otvara ni iz Rusije ni iz Tadžikistana.

Kako je nadležni oficir FSB izvestio RIA Novosti u februaru 2023. godine, aktiviranje te grupe u Avganistanu poklopilo se sa sprovođenjem tajnih operacija Sjedinjenih Država u ovoj zemlji nakon povlačenja američkog kontingenta odatle.

U oktobru 2023, direktor FSB Ruske Federacije Aleksandar Bortnikov je izvestio o učešću američkih i britanskih obaveštajnih službi u stvaranju „pojasa nestabilnosti“ u Avganistanu.

Istovremeno je naveo da zabranjeni „Vilajet Horasan“ gradi svoj potencijal, što bi mu na kraju omogućilo da pređe na izvođenje terorističkih napada van Avganistana.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs