Porast online kupovine u odnosu na tradicionalnu u toku korone

od strane | avg 30, 2021 | Zabava | 0 Komentara

E-trgovina godinama unazad beleži sve veću popularnost među kupcima, što je prirodna posledica stila života i upotrebe modernih tehnologija u savremenom dobu. Globalna pandemija virusa COVID-19 je, međutim, dovela do značajnog ubrzanja kada je u pitanju prelazak kupaca iz fiziičkih u virtuelne prodavnice. Ova tema jasno izaziva veliko interesovanje, budući da drastična promena navika u kupovini značajno utiče kako na stil života i svakodnevicu svih pojedinaca, tako i na profitabilnost određenih načina poslovanja i izmenu odnosa proizvođača i prodavaca prema tržištu.

Finansijski faktor i e-kupovina: Uticaj izmenjenog stanja budžeta

Iako je je pandemijom jasno negativno pogođen domen finansija na globalnom nivou, ona nije umanjila interesovanje kupaca za ponudu, šta više. Osećaj neizvesnosti, koji je pandemija izazvala svojom prirodom, doveo je do potrebe za povećanim nabavkama onih proizvoda koje smatramo neophodnostima, odnosno onih koji su u svakodnevnoj upotrebi. Beležimo prema tome porast e-kupovine namirnica, te sredstava za higijenu i dezinfekciju. Iako je činjenica da je pandemija virusa COVID-19 dovela do smanjenja potrebe za radnom snagom u određenim sektorima, pa samim tim i do udara na budžet mnogih, nabavke kao takve nisu umanjene budući da je egzistencijalni faktor pri odlukama u vezi sa kupovinom imao očigledan imperativ. Analizom benefita online kupovine uz to dolazimo i do zaključka da ovaj vid kupovine ide u prilog uštedi, budući da su cene u prodavnicama koje postoje online a ne fizički mahom niže, što čini mogućim izostajanje troškova na zakup prostora i režije, kao i manji broj zaposlenih. Pri tome, online kupovinom potrošači imaju mogućnost uvida u tačan iznos utrošen na konkretnu kupovinu, te je budžetiranje samim time značajno olakšano.

Ključne prednosti online prodavnica: Benefiti i uspon e-trgovine

Nastupanjem globalne pandemije, izbegavanje gužvi koje podrazumeva ovaj vid kupovine došlo je do izražaja kao ključni benefit. U težnji da se održi socijalna distanca i na taj način pomogne suzbijanje virusa, brojni kontakti koje podrazumeva poseta fizičkoj prodavnici su na listi nepoželjnih načina ponašanja u datim uslovima. Online prodavnice su svojom prirodom pružile način da se rizik od širenja virusa u ovom smislu izbegne i time dobile na popularnosti. S druge strane, gužve i čekanje u redovima kao takvo je nešto što želimo da izbegnemo i mimo ovakvih iznimnih okolnosti. Platforme za online kupovinu kao što je Shoppster su zadobile poverenje kupaca ali i proizvođača, jer ih odlikuje transparentnost kako po pitanju cena, tako i po pitanju prava potrošača i uslova korišćenja. Platforme poput ove usavršavaju online trgovinu, odnosno daju nam predstavu o tome u kom smeru će ona napredovati u budućnosti, sa izvesnim akcentom na sigurnosti obe strane, odnosno svih učesnika u procesu trgovanja.

Statistički podaci i paralela: E-prodavnice pre i u toku pandemije

Prema istraživanju privredne komore Srbije, e-trgovina je za vreme vanrednog stanja udvostručena u odnosu na period pre nastupanja globalne pandemije virusa COVID-19.

Iako je tokom krize izazvane pandemijom u pogledu online kupovine u fokusu nabavka namirnica i ostalih proizvoda koji su usvakodnevnoj upotrebi, činjenica je da trgovci tehničkom robom i odećom takođe beleže porast interesovanja za svoju online ponudu. Može se reći da su veoma redak primer internet prodavnice koje nisu zabeležile jak dvocifren rast u jednom trenutku trajanja kriznog perioda. U toku prošle godine, online kupovina namirnica je u jednom momentu beležila rast od 200%, kupovina odeće i obuće rast od 100%, dok je prodaja tehničkih uređaja porasl au proseku za 50%. Prema podacima Statiste, prihod od internet trgovine u toku protekle godine je iznosio 395 miliona evra.

Prognoze za period nakon pandemije

Rast koji su internet prodavnice zabeležile u periodu vanrednog stanja je i nakon datog perioda nastavio uzlaznom putanjom. U osnovi se prepoznaje tendencija da online kupovina dobije primat, budući da svojom prirodom odgovara dominantnom stilu života, a podržana je dostupnošću modernih tehnologija. Sticaj nemilih okolnosti je zapravo mnoge koji su nesigurni povodom kupovine preko interneta naveo da uzmu ovakav oblik nabavke u obzir, a iskustvom zatim i prepoznaju njegove benefite. Pozitivno iskustvo koje su kupci imali i uviđanje mogućnosti da se pojednostave neki rutinski koraci u okviru svakodnevice, dovodi do prognoze da će trgovina preko interneta definitivno prestati da bude percipirana kao alternativni ili dodatni način poslovanja.

Period pandemije korona virusa je stavio na ispit naše strpljenje, istrajnost i prioritete, a samim time nas je naveo da primenimo načine ponašanja kojima ćemo moći da doprinesemo kvalitetu života, odnosno da umanjimo negativne uticaje datih okolnosti na našu svakodnevicu. Online kupovina je svakako jedan od značajnih benefita modernih tehnologija, koji i mimo vanrednih okolnosti doprinosi preko potrebnoj jednostavnosti i umanjuje stres povodom obaveza i aktivnosti koje pred nas postavlja savremeno doba.