NIJE DOBRO, SPREMITE SE! Iz ogromne RUPE na Suncu nešto JURI KA ZEMLJI, izdato UPOZORENJE za celu planetu, kada ovo krene…

od strane | mar 29, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ove nedelje, NASA astronomi su uočili zjapeće, crno područje na Suncu. Takozvana „koronalna rupa“ izgleda kao da je neko probušio rupu kroz našu zvezdu, a njen izgled je podstakao NOAA (američku agenciju za okeane i atmosferu) da izda upozorenje za geomagnetne oluje.

„Rupa“ zapravo nije rupa, već je velika oblast koja je mnogo hladnija od ostatka Sunca, zbog čega izgleda crno. Kako je NOAA objasnila u svom upozorenju u sredu, očekivalo se da će dinamika koronalne rupe ubrzati solarne vetrove, pa je agencija upozorila na manje do umerene geomagnetne oluje kao rezultat, koje potpadaju pod klasifikacije G1 i G2 ( na skali koja ide sve do G5).

Ova koronalna rupa je stvarno masivna. Prema Insajderu, 20-30 puta je veća od Zemlje. „Trenutna koronalna rupa ima oko 300.000 do 400.000 kilometara u prečniku“, rekao je Aleks Jang iz NASA Godardovog odeljenja za heliofizičku nauku. „To je oko 20-30 Zemlja poređanih jedna uz drugu.“

AP PHOTO

Važno je da nema razloga za brigu kada je u pitanju koronalna rupa koja se pojavljuje na Suncu. Zapanjujuće je za pogledati, i na sreću, to je sve što će većina nas moći da kaže.

Međutim, druge aktivnosti na Suncu nisu tako benigne. U petak je Zemlju pogodila iznenađujuća „ozbiljna“ geomagnetna oluja G4 zbog izbacivanja koronalne mase – kada Sunce uđe u Sunčev sistem sa delom svog magnetnog polja i plazme. Očekivalo se da će oluja uticati na rad svemirskih letelica i možda dovesti do „široko rasprostranjenih“ problema sa kontrolom napona u energetskim mrežama na planeti.

Sunce prolazi kroz 11-godišnje cikluse aktivnosti i trenutno je u aktivnoj fazi. Prošlog meseca, naučnici su primetili nešto što nikada ranije nismo videli: komad sunčeve plazme se otkinuo i počeo da se vrti poput ogromnog polarnog vrtloga. Kao i koronalna rupa, ovaj događaj nije predstavljao nikakav rizik, već je bio samo prilika da se sazna više o zvezdi koja je negovala život na našoj planeti.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs