NAUČNICI OTKRILI! Evo šta treba da radite kako bi vam kosa što kasnije osedela

od strane | mar 23, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Svi ćemo jednom dobiti sede vlasi, jer od toga niko nije pobegao. I svako se drugačije suočava sa tim. Neko se pomiri, a neko farba kosu i – život ide dalje. Ali, neke žene i muškarci ovo doživljavaju kao ulazak u starost, pa nije isključena ni manja depresija zbog sedih vlasi. Međutim, to je prirodan proces koji se ne može zaustaviti, iako je nauka dokazala da nešto ipak može da odloži pojavu sede kose.

Shutterstock

Seda kosa

Šta uzrokuje sede vlasi?

Naša kosa ima prirodni ciklus rasta i boju koja se kontinuirano obnavlja, ali starenjem folikula, kosa proizvodi manje boje. Kada će nam se pojaviti prve sede vlasi zavisi od genetike. Ako je na primer, majka dobila prve sede vlasi oko četrdesete, znači – tada ćete najverovatnije dobiti i vi.

Međutim, to što nam se javlja seda kosa i ili sede vlasi na nekom drugom delu tela, zavisi mnogo i od stresa kroz koji prolazimo. Stres može uticati na to da sedu kosu dobijete ranije, pre nego što se to dogodilo vašim roditeljima. Jedna studija iz 2013. otkrila je da su iscrpljivanje matičnih ćelija u folikulima dlake i stres veoma povezani, pa ako ste primetili neke bele dlake i pre tridesete, krivac može biti stresan način života.

Još jedan od razloga zbog koga ranije sedimo je nedostatak vitamina. Vitamini igraju vitalnu ulogu u našem zdravlju, pa i zdravlju kose. Nedostatak vitamina B i A može oslabiti ćelije kose i zaustaviti stvaranje prirodne boje. Pušenje ima veliku vezu sa ranom pojavom sede kose, jer pušenje sužava krvne sudove i može da smanji protok krvi u vlasištu. Ovo oštećuje folikule dlake i čak može prouzrokovati gubitak kose.

Kako usporiti pojavu sedih vlasi

Iako ne postoji način da u potpunosti zaustavite proces pojave sive ili bele vlasi, postoje neke promene u načinu života koje mogu da utiču na to da što duže zadržite izvornu boju kose. Ali, najpre – šta ne valja da radite svojoj kosi:

− izbeljivanje

− često peglanje ili feniranje kose bez upotrebe nekog zaštitnog sredstva

− često i duže izlaganje suncu, pa zato na plažu nosite šešir, maramu

− prečesto pranje kose

− korišćenje šampona ili regeneratora sa lošim sastojcima

− pušenje

Shutterstock

Vitamini

A evo šta treba da radite kako bi kosa bila što duže zdrava i što duže „vaša“, sa prirodnom bojom

Vitamini i minerali igraju najvažniju ulogu u zdravlju i rastu kose. Vitamini koji podržavaju zdravu kosu su: vitamin A, B vitamini, vitamin D, vitamin E. Na tržištu postoji veliki broj preparata za kosu, pa se potrudite da u njima bude ovih vitamina, redovno ih koristite i odložićete „starenje“ kose. Redukujte stres, ostavite pušenje i ako kosu farbate, stavljate pakovanja sa vitaminima i koristite kvalitetne farbe.

Vitamine možete da kupujete i u ampulama ili kapsulama, pa kod kuće uz neke prirodne sastojke napravite kvalitetne maske za kosu koje čuvaju prirodnu boju, leče ispucale krajeve i daju sjaj kosi, piše portal FirstForWoman.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs