Kraj! Iran prešao crvenu liniju! Proksi rat je gotov, sledi nešto mnogo strašnije! Ceo poredak se menja…

od strane | apr 15, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Iranski stručnjak za međunarodne poslove Somaje Mandegar prokomentarisala je iransku operaciju protiv Izraela.

– Odmah posle izraelskog raketnog napada na iranski konzulat u Damasku, iranske vlasti su zahtevale da se osudi ova nezakonita akcija, ali se to nije dogodilo. Stoga je Iran bio primoran da iskoristi svoje neotuđivo pravo na samoodbranu kao odgovor na agresiju Tel Aviva – rekla je Mandegar.

Ona je primetila da „da su SAD, Velika Britanija, Francuska i UN zaista želele „bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku, one bi osudile napad na iranski konzulat. Ali umesto toga predložili su Iranu da ne reaguje na dejstva Izraela“.

– Noćašnji napad pokazao je da je Iran izgubio strpljenje. Ovom operacijom okončan je proksi rat između Irana i Izraela, i sada možemo da posmatramo formiranje novog poretka na Bliskom istok – zaključila je Mandegar.

Korpus Čuvara Islamske revolucije saopštio je u nedelju uveče, da je pokrenuo napad na teritoriju Izraela kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji početkom aprila.

U noćašnjem napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo od nekoliko desetina do stotina raketa i bespilotnih letelica, uključujući dronove-samoubice „šahed“.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je njihova vojska u stanju pripravnosti. Pentagon je rekao da će podržavati Izrael, a iranska misija pri UN nazvala je to sukobom između Teherana i Tel Aviva, pozivajući Vašington da se „drži podalje“.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs