Kako će Makron ovo preživeti?! Rusija objavila šok snimak iz Nigera! Putin tuče Zapad na svim frontovima! (VIDEO)

od strane | apr 12, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Ruski vojni instruktori stigli su u Niger u avionu koji je nosio vojnu opremu, saopštila je danas nigerska državna televizija RTN.

Na televiziji je emitonvan snimak iskrcavanja opreme iz vojnog teretnog aviona, prenosti Rojters.

Ovde smo da obučavamo vojsku Nigera, u okviru sporazuma o razvitku vojne saradnje između Rusije i Nigera – rekao je za RTN jedan od ruskih vojnih instruktora.

Televizija je prenela da je Rusija saglasila da instalira protivvazdušni sistem u Nigeru.

Odnosi Nigera i Moskve poboljšali su se od kako je vojna hunta preuzela vlast u prošlogodišnjem puču i prekinula vojne i diplomatske veze s Francuskom.

Vojna hunta je raskinula i vojni sporazum sa SAD, koji je omogućavao vojnom i civilnom osoblju Ministarstva odbrane SAD pristup i prolaz na tlu Nigera, saopštio je krajem marta portparol hunte Amadu Abdraman.

Kako je rekao, do te odluke došlo je nakon posete američkih zvaničnika koju je predvodila pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja Moli Fi, i među kojima je bio i komandant američke vojske zadužene za područje Afrike Majkl Lengli, prenosi Rojters.

Abdraman je naveo da američka delegacija nije poštovala diplomatski protokol i da Niger nije obavešten o sastavu delegacije, datumu njenog dolaska ili dnevnom redu, i dodao da se razgovaralo o vojnoj tranziciji u Nigeru i vojnoj saradnji dve zemlje. U Nigeru je prošle godine bilo oko 1.100 američkih vojnika, gde američka vojska deluje iz dve baze, uključujući bazu dronova poznatu kao Vazdušna baza 201, izgrađenu u blizini grada Agadeza u centralnom Nigeru.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs