ISTORIJSKI DOGOVOR PUTINA I SIJA! „SNAGA SIBIRA 2“ ruši sve snove Zapada, do 2030. Kini stiže skoro 100 MILIJARDI kubnih metara gasa!

od strane | mar 21, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Prema njegovim rečima, Rusija će do 2030. godine isporučiti Kini najmanje 98 milijardi kubnih metara gasa i sto miliona tona prirodnog tečnog gasa.

– Ruski biznis je u stanju da zadovolji rastuću potražnju iz Kine po pitanju energenata, kako u okviru ugovora, tako i izvan toga – naveo je Putin.

Takođe je dodao da se saradnja dve zemlje na polju energetike unapređuje.

– Rusija i Kina nameravaju da formiraju radnu grupu za projekat ‘Severni morski put’. Postoji potencijal za saradnju – istakao je ruski predsednik.

Foto: Tanjug/AP


Pogledaj galeriju

Putin je rekao i da je potrebno i dalje jačati praksu obračuna u nacionalnim valutama, a dodao je i da Rusija podržava korišćenje kineskog juana u trgovini sa zemljama Azije i Latinske Amerike.

– Računamo na rast izvoza ruske hrane na kineskom tržištu – rekao je Putin.

On je dodao da dve zemlje mogu da postani svetski lideri u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija.

Rusija je spremna da podrži kineski biznis u zamenu za preduzeća koja su napustila Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Kada je reč o obimu trgovinske razmene ona je 2022. godine dostigla rekord, bez obzira na posledice pandemije i sankcioni pritisak, a ove godine će premašiti 200 milijardi dolara.
 

Si: Uspešna saradnja dveju zemalja

Sa svoje strane, kineski predsednik Si Đinping je rekao da odnosi Kine i Rusije pokazuju zdravu dinamiku razvoja.– Zahvaljujući našim zajedničkim naporima, rusko-kineski odnosi pokazuju zdravu i održivu dinamiku razvoja. Među našim zemljama produbljuje se međusobno političko poverenje, množe se zajednički interesi – rekao je Si.

Predsednik Kine počeo je govor na proširenom sastanku konstatovanjem uspešne saradnje između zemalja i zapažene rezultate.

Tanjug/AP

Si Đinping

Kineski lider konstatovao je brzu implementaciju nacionalnih razvojnih ciljeva i najavio spremnost da iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje u interesu prosperiteta Kine i Rusije.

On je primetio da se oblasti saradnje Rusije i Kine stalno šire i da se postižu važni rezultati.

Oblasti saradnje Kine i Rusije stalno se šire, zemlje uspevaju da ostvare važne rezultate, dodao je Si.

Kineski lider konstatovao je brzu implementaciju nacionalnih razvojnih ciljeva i najavio spremnost da iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje u interesu prosperiteta Kine i Rusije.

– Među našim zemljama produbljuje se uzajamno političko poverenje, sve više je zajedničkih interesa, narodi se zbližavaju, postepeno se razvija saradnja na trgovinskom i ekonomskom planu, investicionom, energetskom, kulturnom i regionalnom – istakao je Si.
 

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs