EU SLAVI STEPINCA! PAVELIĆEVOG KARDINALA PROGLASILI ZA MUČENIKA! Skandalozan potez zvaničnika u Briselu!

od strane | mar 15, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Evropski parlament, na zahtev ustaškog režima u Zagrebu, biće 21. marta domaćin konferencije posvećene Stepincu pod nazivom ‘Blaženi Alojzije Stepinac – svedočanstvo vere, ustrajnosti i nade’!?! Ovaj sraman događaj organizuje evroposlanica Željana Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice.

Pranje biografije

Osim evroposlanice Zovko, najavljeno je i prisustvo govornika koji će dati osvrt na ‘život i zaostavštinu’ Stepinca, uključujući i monsinjora Juraja Batelju, koji će predstaviti i svoju knjigu o njemu. Skupu će prisustvovati i monsinjor Hrvoje Škrlec, istoričari Ester Gitman i Robin Harisa, kao i don Ivan Vučko, župnik Krašića.

Alojzije Stepinac, podsetimo, bio je zagrebački nadbiskup u ustaškoj NDH. Po završetku Drugog svetskog rata osuđen je za ratne zločine, pokatoličavanje Srba i saradnju i podstrekivanje ustaškog režima na zločine i etničko čišćenje Srba. Ostatak života proveo je u zatvoru i kućnom pritvoru.

Pilja: Sramotno veličanje zločinca!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja takođe ističe da je ovo skandal.

– Nadležni organi države Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije treba da reaguju na ovu vest. Sramotno je veličanje zločinca u evropskim institucijama. Ovim se poručuje da svi oni koji su kroz istoriju činili zlo Srbima mogu biti veličani baš zbog tih zločina. Pitam se šta će biti sledeće, veličanje Haradinaja i Tačija u Evropskom parlamentu?! – podvlači Pantić Pilja.

Komentarišući ovaj skandal, istoričar iz Zagreba Goran Šarić kaže da se Hrvati trude da dokažu da je Stepinac etički čist.

– Pitanje da li je Stepinac svetac ili zločinac implicira pitanje odgovornosti Vatikana, Hrvatske crkve i klera, posebno Kaptola (vođstvo katoličke crkve u Hrvatskoj) za teško krvoproliće i ratne zločine na području NDH u vreme Drugog svetskog rata. Zato se Katolička crkva razgnevila, jer se postavlja pitanje njenog moralnog lika i odgovornosti za saradnju sa fašizmom, njene odgovornosti za jedan od najmonstruoznijih genocida koji je svet video, onaj ustaški nad Srbima, Romima i Jevrejima… Zato se hrvatska klerofašistička desnica svim silama upinje da dokaže da je ‘blaženi’ Alojzije Stepinac ‘etički čist’ i zbog toga će 21. marta u Evropskom parlamentu poznati apologeti Stepinca pevati hvalospeve čoveku koji je bio vikar zločinačke ustaške bande… – naglašava Šarić.

Zaobilazni put

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra ‘Veritas’, ocenjuje da se priprema teren da Stepinac bude proglašen svecem kada Vatikan dobije sledećeg papu.

– Hrvati su svesni da Stepinac, iako ga je Katolička crkva još pre 25 godina proglasila blaženikom, za vreme pape Franje neće biti proglašen svecem. Zato pokušavaju zaobilaznim putem da pripreme teren za narednog papu. Papa Franja je pre nekoliko godina osnovao mešovitu komisiju, koja je imala zadatak da rasvetli lik i delo Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svetskog rata i komisija nije uspela da približi stavove. Za SPC on je i dalje zločinac, a za Hrvatsku biskupsku konferenciju svetac. Mislim da bi SPC trebalo da reaguje povodom najavljenog događaja u Evropskom parlamentu – naglašava Štrbac.

Počeli od izložbe

U Evropskom parlamentu u Briselu, podsetimo, 2016. godine održana je izložba o ustaši Alojziju Stepincu, koju je tada organizovala hrvatska evroposlanica Marijana Petir. Potom je u Briselu održan i ‘simpozijum o životu i delu Stepinca’. Posle sedam godina organizuje se i konferencija Alojziju Stepincu.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs